Θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς, εάν όλα πάνε καλά, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα που απαιτείται για την έναρξη των εργασιών. Ουσιαστικά με το προεδρικό διάταγμα εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που προβλέπει ποιες χρήσεις θα αναπτυχθούν στο «θρυλικό» ακίνητο της χερσονήσου Βουλιαγμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα μέσα Νοεμβρίου το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης θα πάψει να δέχεται κρατήσεις, καθώς τότε αναμένεται να ξεκινήσει η έναρξη των εργασιών για το «λίφτινγκ» στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Το γενικό πλάνο ανάπτυξης προβλέπει την υλοποίηση δύο επτάστερων ξενοδοχείων και 15 πολυτελών κατοικιών, με το νέο ιδιοκτήτη της έκτασης, την αραβικών συμφερόντων «Jermyn Street Real Estate Fund IV LP» να κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το master plan της έκτασης.

Πάντως, μέχρι τα τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας, έτσι ώστε στις αρχές του 2015 να μπουν οι… μπουλντόζες στην έκταση.

Οκτώ ζώνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, η χερσόνησος, γνωστή ως Μικρό Καβούρι, αποτελείται συνολικά από οκτώ ζώνες.

Στην πρώτη το σύνολο της δομήσιμης έκτασης ανέρχεται σε 209,5 χιλιάδες τ.μ., αντιπροσωπεύοντας το 70% της συνολικής έκτασης. Σε αυτήν επιτρέπεται η ανάπτυξη ξενοδοχείων, κατοικίας, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, πολιτιστικών κτισμάτων, κτηρίων κοινωνικής πρόνοιας, χώρων στάθμευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών κέντρων και ελικοδρομίων. Το μέγιστο ύψος των νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα είναι 19 μέτρα και θα καταλαμβάνουν έκταση 17.000 τ.μ.

Στη δεύτερη ζώνη, οριοθετούνται αποκλειστικά ζώνες πρασίνου κατά μήκος του ανατολικού ορίου της έκτασης του Αστέρα που βρίσκεται σε επαφή με την οδό Απόλλωνος και τον λόφο πίσω από το κτήριο του ξενοδοχείου Westin-Ναυσικά. Η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54,1 χιλιάδων τ.μ., και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Οι υπόλοιπες έξι ζώνες αφορούν:

– Τον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης (3% της χερσονήσου).

– Τον λιμένα αναψυχής του ΕΟΤ (8% της χερσονήσου). Ο επενδυτής μπορεί να αναπτύξει μέχρι 945 τ.μ., με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων τα 4,5 μέτρα και ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό τα 5 μέτρα.

-Τη ζώνη προστασίας του παράκτιου φυσικού τοπίου (10% της χερσονήσου)

-Τη ζώνη αποκατάστασης φυσικού τοπίου (1,5% της χερσονήσου)

-Τη ζώνη αγκυροβολίου σε προστατευόμενο όρμο (1,5% της χερσονήσου). Πρόκειται για τον υφιστάμενο όρμο μπροστά από το ξενοδοχείο Αφροδίτη που θα μετατραπεί με μικρής κλίμακας έργων υποδομής είτε σε χώρο αγκυροβολίου σκαφών μικρού μεγέθους είτε σε ακτή για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των ξενοδοχείων

-Τη ζώνη αρχαιολογικών χώρων (0,36% της χερσονήσου).

Από τι αποτελείται ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Το «φιλέτο» της Βουλιαγμένης αποτελείται από:

  • Το Arion Resort & Spa που διαθέτει 123 κλίνες, 58 μπανγκαλόου, εστιατόρια, καταστήματα, υπαίθρια πισίνα και συνεδριακό κέντρο
  • Το Westin Hotel Athens που αποτελείται από 162 κλίνες, αίθουσα γυμναστηρίου, εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα και συνεδριακό χώρο
  • Το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη που εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση. Οι προδιαγραφές αξιοποίησης της Αφροδίτης προβλέπουν τη δημιουργία 148 δωματίων, όπως και τη μετατροπή ορισμένων από τις κλίνες σε πολυτελείς σουίτες.
  • Δύο παραλίες, του Αστέρα, που καταλαμβάνει 1.600 μέτρα ακτογραμμής και του ΕΟΤ που εκτείνεται σε 2.100 μέτρα ακτογραμμής.
  • Τη μαρίνα Βουλιαγμένης -θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια- με τη σύμβαση 40ετούς μίσθωσης, που υπέγραψε η Αστήρ Παλάς με την ΕΤΑΔ να είναι ύψους 43 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης