Ξεκινά αύριο η απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν με το ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 14:15
Ξεκινά αύριο η απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν με το ευρώ
Η Κίνα θα αρχίσει από αύριο απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν έναντι του ευρώ, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια χρήση του νομίσματός της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Σε ανακοίνωση στον διαδικτυακό της τόπο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θα μειώσει το συναλλακτικό κόστος και θα προωθήσει τη χρήση του γουάν και του ευρώ στο διμερές εμπόριο και επενδύσεις.

Το ευρώ θα γίνει το έκτο μεγάλο νόμισμα που θα είναι απευθείας ανταλλάξιμο με το γουάν στη Σανγκάη, μετά το αμερικανικό δολάριο, το αυστραλιανό δολάριο, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, τη βρετανική λίρα και το ιαπωνικό γεν. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε μια διμερή γραμμή πιστώσεων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας ύψους 350 δισεκ. γουάν (57 δισεκ. δολαρίων), με βάση συμφωνία που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2013.

«Πρόκειται για ένα νέο βήμα στην κατεύθυνση διεθνοποίησης του γουάν», δήλωσε αναλυτής κινεζικής τράπεζας στη Σεντζέν, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η πραγματική επίπτωση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εταιρείες πιθανόν θα είναι περιορισμένη, καθώς οι όγκοι συναλλαγών στην κινεζική αγορά μεταξύ του γουάν και των νομισμάτων εκτός του δολαρίου είναι ακόμη πολύ χαμηλοί για να έχουν πραγματική δύναμη στον καθορισμό των τιμών».

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 14:15