Την ερχόμενη εβδομάδα , ενδεχομένως και τη Δευτέρα, αναμένεται να κλείσει και να τεθεί προς ενημέρωση των υποψηφίων αγοραστών του 67,7% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της εισηγμένης. Γνωστό και ως master concession είναι τα τελευταίο βήμα που έχει απομείνει πριν τον προσδιορισμό καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για τη σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει ο νέος βασικός μέτοχος, εφόσον, βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά. Η γνωστοποίηση του συμβατικού κειμένου θα γίνει μέσω του Virtual Data Room. Κύκλοι σε γνώση των διεργασιών τοποθετούν την ημερομηνία υποβολής προσφορών στο διάστημα από τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Φεβρουαρίου. Η χρονική αυτή ακολουθία επιβεβαιώνεται και από την αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο master concession μεταξύ άλλων, είναι εκείνο που θα προβλέπει τί ποσοστό του κύκλου εργασιών θα καταβάλει ετησίως η εισηγμένη για το δικαίωμα χρήσης των υποδομών, που παραμένουν υπό τον έλεγχο του κράτους. Σήμερα το τίμημα αυτό είναι ποσοστό της τάξης του 2% επί του κύκλου εργασιών του. Ακόμα το master concession θα προσδιορίζει συγκεκριμένες επενδύσεις στο λιμάνι, τις υποχρεώσεις του ΟΛΠ να παρέχει, φιλοξενεί ή και να υποστηρίζει μια πλήρη σειρά από λιμενικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, κίνητρα για την αναζωογόνηση των περιοχών και των δραστηριοτήτων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, ασφαλιστικές δικλείδες για την ισόρροπη ανάπτυξη των διάφορων λειτουργιών και δραστηριοτήτων και την τιμολογιακή πολιτική για την ακτοπλοΐα , λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές, κοινωνικές και δημογραφικές παραμέτρους.

Στο διαγωνισμό για τον Πειραιά παραμένουν ενεργά εμπλεκόμενοι τρεις υποψήφιοι από τους πέντε που έχουν προκριθεί. Πρόκειται για την Cosco την APM Terminals και την International Container Terminals Services. Οι άλλοι δυο Utilico και η Ports America δεν εμφανίζονται δραστήριοι.

Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής συνδικαλιστικών φορέων των εργαζόμενων στα λιμάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που ήταν προσδιορισμένη για το 2 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε ύστερα και από της κινητοποιήσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος εντός του επομένου διαστήματος αναμένεται και το προεδρικό διάταγμα για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων η οποία αποτελεί την ανεξάρτητη εποπτική αρχή των λιμανιών.

Πηγή:www.capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης