Ξεκίνησε η «μάχη» για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009, 17:10
Ξεκίνησε η «μάχη» για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας
Με ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στο ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ ξεκίνησε σήμερα η έναρξη του διαλόγου για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προηγούμενη διετής Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους, (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), τονίζει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας πριν από τα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζοντας «εθνικά κρίσιμο» το 2010, έτος το οποίο «προαλείφεται ακόμα πιο δυσοίωνο για όλους».

«Μία παρατεταμένη - πεντάμηνη όπως συνηθίζεται – διαπραγμάτευση, κατά τη διάρκεια του 2010» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «θα παρατείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, με αρνητικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία συνολικά».

Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζει, τέλος, «πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο» τη συνυπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010. «Από εμάς, και μόνο από εμάς, εξαρτάται πράγματι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος των Ελλήνων Βιομηχανών.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ στην απαντητική της επιστολή πετάει το μπαλάκι πίσω στον ΣΕΒ τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην πάγια τακτική των εργοδοτών που στόχο έχουν την καθυστέρηση στην καταβολή των όποιων αυξήσεων και σημειώνει: «επομένως, απόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια να επιταχύνετε αυτή τη φορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Προσθέτει επίσης ότι οι θέσεις της ΓΣΕΕ θα κοινοποιηθούν σε μερικές εβδομάδες, και σίγουρα πριν την 31η Δεκεμβρίου 2009, αφού το εκάστοτε διεκδικητικό πλαίσιο διαμορφώνεται με συλλογικές διαδικασίες στα όργανα της Γ.Σ.Ε.Ε. και απαιτείται κάποιος χρόνος για την οριστικοποίησή του.

Η ΓΣΣΕ καταλήγει στην επιστολή της προειδοποιώντας πως «η επίσπευση της διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το αναγκαίο για την εθνική Οικονομία κλίμα, αλλά αντίθετα προκαλεί προβλήματα πυροδοτώντας πιθανές κοινωνικές εντάσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009, 17:10