Σε ισχύ είναι από σήμερα το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών που αποφασίσθηκε από τη  Ρωσία, σε μια προσπάθεια  να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.

Σύμφωνα με κυβερνητική διάταξη, η οποία υπεγράφη στις 5 Αυγούστου από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το έκτακτο μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές θα διασφαλίσει την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς και θα αποτρέψει την εκτίναξη των τιμών, σύμφωνα με τη ρωσική ηγεσία, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει την κοινωνική ένταση εξαιτίας αιφνίδιας αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής.

Η εσωτερική κατανάλωση σιτηρών στη Ρωσία ανέρχεται σε περίπου 78 εκατομμύρια τόνους. Η χώρα μπορεί επίσης να υπολογίζει στα κυβερνητικά αποθέματα 9,5 εκατομμυρίων τόνων και στους 21 τόνους που αποτελούν το περίσσευμα της περσινής συγκομιδής, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης