Το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εισέρχεται στην τελευταία φάση αναδιάταξης, η οποία θα υλοποιηθεί παραλλήλως με αναδιάρθρωση εκ βάθρων των πιο σημαντικών τομέων του ελληνικού επχειρείν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το επιβεβαιωμένο ενδιαφέρων ξένων για τις ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν «ακτινογραφήσει» όλες τις χορηγήσεις, πολλές από τις οποίες είναι επισφαλείς ή χωρίς καν εγγυήσεις, οδηγούν αναπόφευκτα σε ξεκαθάρισμα δανειακών χαρτοφυλακίων. Είναι ενδεικτικό ότι η BlackRock έχει διενεργήσει ήδη δύο ενδελεχείς ελέγχους. Έτσι διά της «χρηματοδότησης» υγιών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης προβληματικών εάν δεχτούν «ξένα κεφάλαια», οι δανειστές αποκτούν άμεση πρόσβαση στον παραγωγικό ιστό της χώρας. 

Ειδικότερα, αποτελεί κοινή εκτίμηση παραγόντων του τραπεζικού κλάδου πως η συγκέντρωση, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια (τότε έφταναν τις 15 τράπεζες), θα ολοκληρωθεί με την επαναιδιωτικοποίηση των συστημικών ομίλων (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) μέσω κυρίως της συμμετοχής «ξένων κεφαλαίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόγευση των όσων προοιωνίζονται για τη συνέχεια έδωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ο οποίος εκτίμησε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης