Ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαρτίου ως αποτέλεσμα της δεύτερης πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με δάνεια τριών ετών την περασμένη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο ισολογισμός σκαρφάλωσε στα 3,023 τρισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας από 2,693 τρισ. ευρώ την προηγούμενη Παρασκευή. Αυξήθηκε κατά 330,56 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα σε σύγκριση με αύξηση 29,34 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ 310 δισ. ευρώ σε νέα ρευστότητα κατευθύνθηκαν στο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ μέσω της δεύτερης πράξης των τριετών δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση ο ισολογισμός ήταν αυξημένος κατά το επιβλητικό μέγεθος των 1,084 τρισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των τριετών δανείων της ΕΚΤ ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί και πλέον αντιπροσωπεύει το 32% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε σύγκριση με 21% στη Μ. Βρετανία, 19% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 30% στην Ιαπωνία όπως εκτίμησε η Barclays Capital μετά την πράξη της περασμένης εβδομάδας.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο δανεισμός προς την πραγματική οικονομία, στις 9 Φεβρουαρίου η ΕΚΤ χαλάρωσε τους κανονισμούς για τις εγγυήσεις που δέχεται προκειμένου να επιτρέψει σε περισσότερες τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στην απεριόριστη ρευστότητα της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη άντλησαν από την ΕΚΤ συνολικά 529,5 δισ. ευρώ έναντι αποδεκτών εγγυήσεων στη δεύτερη πράξη των δανείων τριετούς διάρκειας την Τετάρτη με τον διακανονισμό να ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Αυτό διαμόρφωσε το συνολικό ποσό των δανείων τριετούς διάρκειας στα 1,019 τρισ. ευρώ μαζί με την πρώτη πράξη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τα 1,019 τρισ.ευρώ η νέα ρευστότητα αφορούσε τα 503 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από χρέος βραχυπρόθεσμης λήξης.

Ο καθαρός δανεισμός στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στα 47,1 δισ. ευρώ από 72,9 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα έχοντας υποχωρήσει κατά 1,6 δισ. ευρώ μιας εβδομάδα νωρίτερα.

Η αξία του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό δεν παρουσίασε καμία μεταβολή.

Το Ευρωσύστημα αποτελείται από την ΕΚΤ και τις 17 εθνικές κεντρικής τράπεζες της Ευρωζώνης.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης