Υπερβαίνουν το 75% οι ομολογιούχοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο PSI+, όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της τελικής προθεσμίας.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara, από το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Έχω καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποφεύγω να δίνω συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, και θα σας απογοητεύσω εξακολουθώντας να κάνω το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμμετοχή θα είναι «πολύ πολύ υψηλή».

Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται σε εθελοντική βάση, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «η συμφωνία διαπραγματεύτηκε πλήρως, σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Dallara υπογράμμισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς όπως είπε, η συμφωνία αυτή δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει μια ακριβή χρεοκοπία και να προχωρήσει μπροστά.

Νωρίς το πρωί ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Olli Rehn, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές, να αποδεχτούν την προσφορά για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους που λήγει σήμερα το βράδυ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι όροι δεν θα είναι καλύτεροι, ενώ οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI λήγει σήμερα το βράδυ στις 10.00, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις -σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών- θα γίνουν στις 8 πμ της Παρασκευής και εν συνεχεία θα συζητηθούν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ανακοίνωσαν και επίσημα ότι θα συμμετέχουν στο PSI+ η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα, η Probank (χθες είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου), ενώ όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να μην συμμετάσχει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο οικονομική αδυναμία.

Χθες το βράδυ Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση της όλης διαδικασίας, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI θα ξεπεράσει εύκολα το 75%, ήτοι το κατώτατο επίπεδο που έχει θέσει η Αθήνα για να προχωρήσει τη συμφωνία.

Πηγή:capital
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης