Όσο-όσο ξεπουλάνε οι επενδυτές τις αξίες που κατέχουν σε στοιχεία της Νότιας Αφρικής, βυθίζοντας την αφρικανική χώρα σε περίοδο αβεβαιότητας, ισχνών αγελάδων και αναγκαστικά βίαιων αλλαγών.

Το ραντ της Νοτίου Αφρικής, τα ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν σήμερα ελεύθερη πτώση μετά την υποβάθμιση από την S&P Global Ratings της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε junk, αμέσως μετά την κίνηση του προέδρου Jacob Zuma να “διώξει” τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και με δεδομένα τα οικονομικά της προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ραντ βυθίζεται κατά 1,9%, τραπεζικός δείκτης του Johannesburg Securities Exchange σημειώνει βουτιά 4,2%, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται κατά 16 μονάδες βάσης στο 9,140%.

Η υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα στο ΒΒ +, θα αναγκάσει την οικονομία της Αφρικής να πληρώσει περισσότερα για να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και, ενδεχομένως να την σπρώξει εκτός των ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτή η υποβάθμιση θα οδηγήσει σε απότομη διάβρωση των ήδη χαμηλών επιπέδων της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η αρνητική η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα υπονομεύσει άμεσα μια οικονομία που ήδη αγωνίζονται να επιτύχει τα επίπεδα ανάπτυξης που απαιτούνται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ή να βγάλει τον πληθυσμό της από την φτώχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Moody’s είπε επίσης ότι τοποθετεί την Νότιο Αφρική σε αναθεώρηση για υποβάθμιση, και ότι θα αξιολογήσει την πιθανότητα αλλαγών σε βασικούς τομείς της οικονομικής και μακροικονομικής πολιτικής μετά τον ανασχηματισμό του Zuma.

Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του Zuma έχει προκαλέσει έντονη δημόσια κριτική από το εσωτερικό του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) και η πίεση είναι πιθανό να αυξηθεί για τον πρόεδρο μετά την πρώτη υποβάθμιση της χώρας από το το 2000.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Malusi Gigaba δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει «σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές» για να προωθήσει την ανακατανομή του πλούτου, μια θέση που απηχεί τα πρόσφατα σχόλια του Zuma.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης