«Τσουνάμι» μαζικών πωλήσεων κρατικών τίτλων παγκοσμίως εξελίσσεται, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων με σαφείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη δυνατότητα των κρατών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.

Στο κλίμα αυτό οι αποδόσεις αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων να κινούνται σε υψηλά 15 και 11 ετών αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενδεικτικό ότι  η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ ενισχύεται εκ νέου σήμερα, έχοντας φτάσει έως και το 4,27% . Στις ΗΠΑ, το selloff οδηγεί τα ομόλογα προς τη συμπλήρωση 12 διαδοχικών πτωτικών εβδομάδων, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 1984 και την ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που είχε κάνει τότε η Fed επί προεδρίας Πολ Βόλκερ.

Αντίστοιχα, το 10ετές της Γερμανίας είδε τη δική του απόδοση να ξεπερνά το 2,5% για πρώτη φορά μετά το 2011.

Όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, με το ελληνικό 10ετές να φτάνει στο 5,11% πριν από λίγο, από το 4,80% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι σε νέα έρευνα του Bloomberg εκτιμούν πλέον ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και όταν η ευρωζώνη περάσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, σημαντικά παραπάνω από το 1,5% που προέβλεπε η αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, τα swaps για τα επιτόκια της ΕΚΤ δείχνουν πιθανότητες 90% για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της ευρωτράπεζας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης