Ο Βραζιλιάνικος κολοσσός διαχείρισης και εκμετάλευσης μεταλλευμάτων σιδήρου,Vale, ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να αντικαταστήσει στις 22 Μαΐου τον τωρινό εκτελεστικό διευθυντή της, Roger Agnelli, με τον παλιό γνώριμο σε παρόμοια διοικητική θέση, Murilo Ferreira. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε αυτή την κίνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη σκληρή κριτική από κυβερνητικά στελέχη προς την εταιρεία για μειωμένες επενδύσεις και αντιλαϊκή πολιτική.

Από τις αρχές του 2010, όταν και τα σημάδια της παγκόσμιας κρίσης άρχισαν να γίνονται ακόμα πιο έντονα, ο Roger Agnelli βρισκόταν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Βραζιλίας καθώς τον κατηγορούσαν ότι δεν επένδυε αρκετά στην οικονομία, προχωρώντας παράλληλα σε αρκετές απολύσεις. Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μεγάλο και αρκετοί πιστεύουν ότι η αλλαγή έγινε ύστερα από κυβερνητική υπόδειξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για χρονια ο Roger Agnelli απολάμβανε την υποστήριξη του πρώην Βραζιλιάνου προέδρου, Luiz Inacio Lula da Silva στην προσπάθειά του να μετατρέψει την εταιρεία του σε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα εκμετάλλευσης μεταλλευμάτων σιδήρου.

Ο Murillo Ferreira ήταν εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας στο τμήμα της διαχείρισης και εκμετάλλευσης αλουμινίου από το 1998 μέχρι το 2006 όταν και ανέλαβε για δύο χρόνια τις Καναδικές Επιχειρήσεις Νικελίου οι οποίες αγοράστηκαν εκείνη τη χρονία από το Vale. Το 2008 έφυγε από την εταιρεία ύστερα από 30 χρόνια στον χώρο της διοίκησης ορυχείων.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει αρχικά να γεφυρώσει το χάσμα επικοινωνίας με την κυβέρνηση της Βραζιλίας καθώς οι ευκαιρίες για επενδύσεις τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες λόγω των οικονομικών συγκυριών της διοργάνωσης από τη «χώρα του καφέ»των δύο κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων του πλανήτη: παγκόσμιο πρωτάθλημα ποσοσφαίρου εθνικών ομάδων (2014) και Ολυμπιακοί Αγώνες (2018). Παράλληλα, θα πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις με την Κίνα τον μεγαλύτερο αγοραστή σιδήρου στον κόσμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης