Με τίτλο «Ελλάδα: Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τον τρόπο εμπλοκής των τραπεζών στο σχέδιο στήριξης», η εφημερίδα Le Monde που κυκλοφόρησε σήμερα το απόγευμα (με αυριανή ημερομηνία), αναφέρεται στην εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή των τραπεζών από τη στιγμή που αποκλείεται η ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο τρόπος συμμετοχής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα, λέει ο συντάκτης Philippe Ricard, συνιστά έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, μόλις τα χαρτοφυλάκια τους φτάσουν σε λήξη προθεσμίας, μια διαδικασία που ονομάζεται «μετακύλιση των ομολόγων που λήγουν» (roll over).

Η πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνει ο συντάκτης, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης στη Βιέννη, την ίδια στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις ώστε να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου, ένα νέο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα.

Επιπλέον, στη Βιέννη θα εξεταστεί το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας σε ό,τι αφορά στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας αποτιμώνται σε περίπου 60 δισ. ευρώ έως το 2013.

Ένα μέρος αυτής της προσπάθειας θα αναλάβει η ίδια η χώρα μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ενώ ένα άλλο μέρος, θα μπορούσαν να αναλάβουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το υπόλοιπο θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Δ.Ν.Τ., οι οποίοι ωστόσο θέτουν συγκεκριμένους όρους και ζητούν απτά αποτελέσματα εκ μέρους της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Σημειώνεται ότι κα Merkel δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή της, η ιδέα όμως της συμμετοχής των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης, σε εθελούσια βάση, πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στο να πεισθεί η Γερμανίδα καγκελάριος να αποδεχτεί το επιμέρους σχέδιο στήριξης.

Η Ε.Κ.Τ., η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται επίσης να ευνοούν την ιδέα διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να έχει πολλές ομοιότητες με την «πρωτοβουλία της Βιέννης», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (BERD) και εννέα τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να πεισθούν οι τράπεζες να μην αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης των άμεσα εξαρτημένων από τους ξένους επενδυτές, οικονομιών τους.

«Όλοι συμφωνούν επί της αρχής, κανένας ωστόσο συμβιβασμός δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εκκρεμεί να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το στόχο που θέτουμε από αυτήν την πρωτοβουλία», διευκρινίζει εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με άλλη πηγή της Monde, «είχε ζητηθεί από τις τράπεζες να συμμετέχουν- χωρίς μεγάλη επιτυχία- και κατά τη διάρκεια της έναρξης του πρώτου σχεδίου στήριξης προς την Αθήνα».

Διαβάστε επίσης:

Ο διεθνής Τύπος για την ελληνική κρίση χρέους, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 19:12

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης