Αλαλούμ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 19:48


Προβλήματα στον υπολογισμό και την εκκαθάριση του νέου φόρου ακινήτων, του περίφημου ΕΝΦΙΑ, παραδέχεται το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία -σε ορισμένες περιπτώσεις- οδήγησαν σε υπερβολικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να κάνει κάποιες αλλαγές για τα παράδοξα που συνέβησαν και γνωστοποίησε παράλληλα τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης έως τις 30 Νοεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών με την τελική οφειλή που θα προκύψει μετά τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι υπερβολικές επιβαρύνσεις αποδίδονται αφενός σε σφάλματα ή παραλείψεις εκ μέρους των φορολογουμένων αλλά και σε στρεβλώσεις που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων από την πλευρά του νόμου.Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή, με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

• Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

• Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες, καταλήγει η ανακοίνωση.


Τραγελαφικά…κι όμως ελληνικά

Σε ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ) του δήμου Αγρινίου, με πληθυσμό 10 κατοίκων μία ιδιοκτήτρια κατέχει αγροτεμάχια (κάποια χωρίς πρόσβαση) εντός οικισμού, τα οποία με βάση τη νομοθεσία (800 μέτρα απόσταση από τα σπίτια) θεωρούνται οικόπεδα.

Το 2013 η αξία τους ήταν 106.053,60 € και φόρος 0,00 €.

Το 2014 (χωρίς καμία μεταβολή στο Ε9) η αξία τους ανέρχεται στο ποσό των 897.391,20 € και ο φόρος είναι 4.782,33 €.

2014: Ο ΦΟΡΟΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ 4.800 ΕΥΡΩ

2013: ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ

Πρόκειται για ορεινό χωριό όπου η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου, είναι προφανές ότι η πραγματική αξία των «οικοπέδων» αυτών είναι σχεδόν μηδενική.

Το επίμαχο οικόπεδο από...χρυσάφι

Για 4,5 στρέμματα με ελιές σε ορεινό οικισμό με 13 κατοίκους υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 13.500 ευρώ ως πέρυσι για τον ΦΑΠ. Φέτος για τον ΕΝΦΙΑ η αξία του υπολογίζεται σε 330.480!

Eπίσης, ακίνητο στο χωριό Ερύμανθος Αχαΐας το οποίο είχε πέρσι αντικειμενική αξία 17.000 ευρώ, φέτος εμφανίζεται να έχει αντικειμενική αξία 112.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τεράστια επιβάρυνση φόρου για τον ιδιοκτήτη του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 22:26