Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε την Τρίτη από την Ινδία όπου βρίσκεται ότι μία διακοπή στις εξαγωγές ιρανικού αργού θα επέφερε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

«Θα αποτελούσε ένα πραγματικό πλήγμα για τις οικονομίες, εάν σημειωνόταν μία σημαντική διακοπή των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Αυτό θα προξενούσε το δίχως άλλο μία αύξηση στις τιμές για αρκετό καιρό. Μια απότομη και ασυγκράτητη άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα είχε σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία» τόνισε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ εκτιμά πως μία διακοπή των ιρανικών εξαγωγών θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου σε μία άνοδο 20 έως 30%, για όσον χρόνο οι εξαρτώμενες από τον «μαύρο χρυσό» χώρες βρουν κάποια εναλλακτική πηγή προμήθειάς του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο Νέο Δελχί, η Λαγκάρντ είπε με την ευκαιρία πως η παγκόσμια οικονομία έχει απομακρυνθεί πλέον από την «άβυσσο που βρισκόμασταν πριν τρεις μήνες», αλλά πρόσθεσε πως σημαντικές αδυναμίες εξακολουθούν να πλήττουν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα των μέτρων που έλαβαν η ΕΚΤ και οι χώρες της Ε.Ε. στη συμβολή για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως οι ακόμη ευάλωτες ζώνες «θα πρέπει να γίνουν στόχος και για άλλα αυστηρά μέτρα», όπως η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τραπεζικά ιδρύματα αναδείχθηκαν σε ιδιαίτερα μεταδοτικούς παράγοντες σε αυτήν την κρίση. Αυτό μας υποδεικνύει πού θα πρέπει να εστιασθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακοί παράγοντες και όχι απειλές για την ανάπτυξη» τόνισε η Λαγκάρντ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης