Η Λευκορωσία, πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση και με ένα πρωτοφανές ύψος πληθωρισμού το 2011, εξέδωσε ένα νέο χαρτονόμισμα αξίας 200.000 ρουβλίων, αξίας κάτι λιγότερο από 20 ευρώ, ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής της Τράπεζας Βλαντίμιρ Σένκο.

«Με βάση τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει, κατέστη αναγκαία η έκδοση νέου χαρτονομίσματος», τόνισε ο Σένκο, δίχως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία του λευκορωσικού ρουβλίου, η τιμή των 200.000 ρουβλιών αντιστοιχεί σε 24,4 δολάρια, ή 18,63 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα σε κυκλοφορία στη Λευκορωσία ήταν εκείνο των 100.000 ρουβλίων. Ο Σένκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κοπεί και νέο χαρτονόμισμα 500.000 ρουβλίων σε περίπτωση που αποφασισθεί αύξηση των μισθών στο δημόσιο.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, με πληθυσμό 10 εκατ. κατοίκους και διοικούμενη με βάση το σύστημα του συγκεντρωτικού προστατευτισμού, βρέθηκε εντός του 2011 αντιμέτωπη με την πλέον δριμεία οικονομική κρίση αφότου ανήλθε στην εξουσία, προ 17 ετών, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η χώρα έχει καταγράψει ένα αβυσσαλέο κρατικό έλλειμμα και πληθωρισμό που έτρεχε με ρυθμό 108% στο σύνολο του έτους. Η άνοδος των τιμών έκτοτε συγκρατήθηκε, κινούμενη στο 1,9% τον Ιανουάριο και στο 1,5% τον Φεβρουάριο. Μέχρι σήμερα το Μινσκ χαίρει της συμπαράστασης του μεγάλου ρώσου γείτονα, που υποβαστάζει με δάνεια πολλών δισ. δολαρίων την παραπαίουσα οικονομία του, με αντάλλαγμα τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου της Λευκορωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης