«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά τις επόμενες δύο ημέρες για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ από το υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Η συμφωνία είναι μία αναγκαιότητα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Εξερχόμενος από το ΥΠΟΙΚ και πριν τις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με τον Πρωθυπουργό και τον κεντρικό Τραπεζίτη, ο κ. Λε Μέρ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε ότι «ήταν δύσκολες αποφάσεις, αλλά απαραίτητες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόταση ανάπτυξης με τεχνικές λεπτομέρειες

Κυβερνητική πηγή ανέφερε επίσης ότι ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ κόμισε την πρόταση ανάπτυξης. Επισήμανε ότι απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ερώτημα για το αν υπάρχουν αντιρρήσεις από το Βερολίνο, η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «δεν έχω τέτοια εικόνα».

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος ομολογός του Μπρουνό Λεμέρ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσακαλώτος ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας, τόσο του Μισέλ Σαπέν (τέως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, όσο και του νυν υπουργού Μπρουνό Λε Μερ, Ο κ. Τσακαλώτος συνεχάρη τον κ. Λε Μέρ για την επιτυχία του στις εκλογές χθες και είπε πως «θα προσπαθήσουμε και εμείς και αυτός να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

BNP Paribas: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει QE και έξοδο στις αγορές

Τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Λεμέρ-Τσακαλώτου η BNP Paribas προσγείωνε τις ελληνικές προσδοκίες για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

H BNP Paribas αναμένει ότι στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της; επόμενης δόσης. Ωστόσο, αν και είναι πιθανή μία μικρή πρόοδος στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν αναμένεται να υπάρξει μία πλήρης και λεπτομερής συμφωνία σε αυτό το μέτωπο. Αυτό θα αφήσει το ΔΝΤ με έναν απλά τεχνικό ρόλο στο τρέχον πρόγραμμα, εμποδίζοντας έτσι την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Σύμφωνα με την BNP η δόση θα διαμορφωθεί στα 7 δισ. ευρώ περίπου, αν και υπάρχουν αναφορές για 9 δισ. ευρώ, και εάν επιβεβαιωθούν, αυτό θα ήταν θετικό για την Ελλάδα. Θα βοηθούσε στο να δείξει το Eurogroup ότι οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν ότι η τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση έχει χτυπήσει την εμπιστοσύνη και θα επιστρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να “περάσει” στους Έλληνες ότι η συμφωνία αποτελεί μία επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν λάβει κάτι για το χρέος σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με την BNP, σημαντική σαφήνεια γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα αργήσει να έλθει. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διαφωνούν για τους στόχους της ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι στόχοι είναι πολύ αισιόδοξοι κι έτσι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από ότι θέλουν να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι. Η διαφωνία αυτή δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα.
 

Ετσι, η ΒΝP αν και αναμένει κάποια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας, εκτιμά πως θα υπάρξει πλήρης σαφήνεια και κάτι ουσιαστικό σε σχέση με το χρέος, μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το ΔΝΤ έτσι θα συνεχίσει να έχει έναν τεχνικό και όχι χρηματοδοτικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας την Γερμανία και δίνοντας έτσι χρόνο στους Ευρωπαίους σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ εξαρτάται από την αξιολόγησή της για την “βιωσιμότητα του χρέους”, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τον πλήρη ορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου. Και αυτό θα πιθανώς “πάει” για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν οι Ευρωπαίοι πιστωτές είναι πιθανότερο να είναι πιο σαφείς όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αρκεί η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους όρους του προγράμματος.

Συνολικά, η ρητορική του Eurogroup θα είναι θετική, ωστόσο ο στόχος της Ελλάδας για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δεν μοιάζει πιθανός αφού η μη ένταξη στο QE θα βαρύνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.  Μπορεί ωστόσο να υπάρξει ένας θετικός τόνος στο Eurogroup σε ότι αφορά τις προοπτικές ένταξης στο QE, και αυτό μαζί με το πράσινο φως για τη δόση, θα αφαιρέσουν την αβεβαιότητα και θα βοηθήσει στην στήριξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές σε ότι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας, επομένως οι διαπραγματεύσεις κατά τις επόμενες αξιολογήσεις πρέπει να είναι ευκολότερες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης