Λεμέρ: Η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, 11:25
Λεμέρ: Η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2020

Η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11% φέτος λόγω της κρίσης της κορωνοϊόύ και επίκεινται και άλλες δύσκολες ημέρες έως ότου τα πράγματα ανακάμψουν την επόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Η Γαλλία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στην Ευρώπη στα μέσα Μαρτίου και άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στις 11 Μαΐου. Τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια επετράπη να επαναλειτουργήσουν σήμερα.

«Δεχθήκαμε σοβαρό πλήγμα από τον ιό, λάβαμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων πολιτών, αλλά η οικονομία πρακτικά τράβηξε χειρόφρενο για τρεις μήνες» ανέφερε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

«Θα το πληρώσουμε αυτό με ανάπτυξη» σημείωσε προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προβλέπει συρρίκνωση 11% συγκριτικά με 8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Το οικονομικό σοκ είναι εξαιρετικά σφοδρό», αλλά «έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι θα ανακάμψουμε το 2021» διευκρίνισε.

Με περίπου 300.000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια να ανοίγουν και πάλι σήμερα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα από το ταμείο αλληλεγγύης της κυβέρνησης έως τα τέλη του έτους προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους.

«Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να το ακούει κανείς σε μια μέρα όπου ο ήλιος λάμπει και τα καφέ ξανανοίγουν, τα δυσκολότερα είναι ακόμη μπροστά μας σε κοινωνικούς και οικονομικούς όρους» εκτίμησε ο Λεμέρ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει να οδηγηθούν σε χρεοκοπία μια σειρά από εταιρείες αναζητώντας αγοραστές για τις μεγάλες αλυσίδες ενδυμάτων Camaieu, Conforama και La Halle, που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους, επισήμανε ο Λεμέρ.

Ο Λεμέρ έχει ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τον κλάδο του τουρισμού και τις αυτοκινητοβιομηχανίες αυτόν τον μήνα.

«Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα σε όλους τους κλάδους» είπε κάνοντας επίσης αναφορά σε ένα μελλοντικό σχέδιο για τις τεχνολογικές νεοφυείς εταιρείες «για να μην εξαγοραστούν η μία μετά την άλλη από τους κολοσσούς του διαδικτύου».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2020, 11:36