Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ουσιαστικά απορρίπτει την πρόταση για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων με σκοπό την ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει ένα trade off, μία σύνδεση θα λέγαμε μία συναλλαγή ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική εξυγίανση» και αυτό γιατί «μία υπαναχώρηση σε δημοσιονομικούς στόχους θα προκαλούσε την άμεση αντίδραση της αγοράς».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η σημερινή κρίση θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ευημερία τους. «Είναι δύσκολο να πει κανείς, αν η κρίση έχει περάσει» λέει ο Μάριο Ντράγκι. Και επαναλαμβάνει τη γνωστή συνταγή: λιτότητα συν διαρθρωτικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα «καταβάλλονται προσπάθειες», ενώ «οι Έλληνες πολιτικοί συνειδητοποίησαν τις ευθύνες τους […] ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι να μην υλοποιηθούν» όσα αποφασίστηκαν ήδη, δήλωσε κι επεσήμανε: «Εξεπλάγην από το έλλειμμα του ενθουσιασμού (από τους επενδυτές) μετά από τις αποφάσεις (στο Eurogroup) για το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι οι κεφαλαιαγορές θέλουν προηγουμένως να διαπιστώσουν ότι, τα οικονομικά μέτρα θα υλοποιηθούν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης