Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη ήταν πιο αδύναμη από την αναμενόμενη αυτό το μήνα, με τις εταιρείες, ωστόσο, να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, σε μια ένδειξη ότι το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύεται, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της εταιρίας Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε στο 53,4 από το 53,9. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 53,8.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί θα απογοητευθούν που έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης για δεύτερο μήνα, αλλά αυτό χρειάζεται να τεθεί στο πλαίσιο του ότι είναι ένα εύλογο μέγεθος», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι η ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο…. Τα πάει μάλλον καλά».
Ο Μάιος είναι ο 23ος μήνας που ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, ο PMI υποδεικνύει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 0,4% στο τρέχον τρίμηνο.

Προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, οι εταιρίες προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό. Ο υποδείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 52,3, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2011. Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 53,3 από το 54,1 του Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανάπτυξη του γερμανικού ιδιωτικού κλάδου επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία υποχώρησε στο 52,8 από το 54,1 τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης για τον τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο 51,4 από το 52,1 τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών έπεσε στο 52,9 από το 54,0 τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα στη Γαλλία, η δειλή ανάκαμψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε για τέταρτο μήνα τον Μάιο, καθώς η ζήτηση που βελτιώνεται σταθερά στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό πρόσφερε στήριξη στους τομές των υπηρεσιών και της μεταποίησης. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία αυξήθηκε στο 51,0 από το 50,6 τον περασμένο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης