Υστέρηση σημειώνουν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 15%.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 22,19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν για την ίδια περίοδο τα 34,18 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έλλειμμα, για τους πρώτους έξι μήνες, διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος ήταν στα 12,7 δισ. ευρώ. Βάσει αυτών των στοιχείων, φαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για ολόκληρο το 2009 δύσκολα θα πέσει στο 3,7% επί του ΑΕΠ, όπως ήταν ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την υποχώρησή του ελλείμματος στο 3% έως το 2010. Το υπουργείο Οικονομίας έσπευσε να αποδώσει την υστέρηση στη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και τη μείωση της συνολικής ζήτησης.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι ιδιαίτερα μειωμένες εμφανίζονται και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο λόγω των εισπράξεων του ΕΤΑΚ για το τρέχον και το προηγούμενο έτος, της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, του ειδικού φόρου σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τέλη κινητής τηλεφωνίας, βενζίνης, τυχερών παιγνίων, και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης