Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις, με την ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο (EURUSD) να υποχωρεί νωρίτερα ακόμα και κάτω από το επίπεδο του 1,2900, μετά την απρόσμενη επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλά 31 μηνών. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στις 102,5 μονάδες.

Την αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας υπογράμμισε αργότερα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, κάνοντας λόγο για ενδείξεις αποδυνάμωσης, αν και οι προσδοκίες παραμένουν σε ανοδικό κανάλι. Σε γενικές γραμμές, οι διαπιστώσεις της ήταν αποθαρρυντικές, αφού οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο διστακτικές στις προσλήψεις και οι εξαγωγές είναι «ανοιχτές» σε μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των προβλημάτων της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικονομικό ημερολόγιο σήμερα στις ΗΠΑ δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον κι έτσι οι επενδυτές θα στραφούν στις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και την Ισπανία. Νωρίτερα, το Βερολίνο έσπευσε να κρατήσει τις σχετικές αποστάσεις από δημοσίευμα του «Der Spiegel» για «τρύπα» 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ενώ, σχετικά με άλλο δημοσίευμα που ήθελε τον ESM να αυξάνει τη «δύναμη πυρός» του στα 2 τρισ. ευρώ, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Ειδικότερα, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο υποχώρησε από το 1,2955 περίπου πριν από την ανακοίνωση του IFO στο 1,2895 μετά την ανακοίνωση. Πτωτικά διαπραγματεύεται το ευρώ και σε σχέση με τη στερλίνα και το γιεν. Η ισοτιμία με το ιαπωνικό νόμισμα σταθεροποιείται γύρω από τα 78,00 γιεν.

Πηγή: FXCM

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Έντονες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, 11:19

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης