Με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο κλείστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε του ενεργειακού κράχ, που απειλούσε να αφήσει τη χώρα δίχως φυσικό αέριο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιούνιο, επιχειρείται να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ενέργειας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα σε νέα σύσκεψη, αφού έχει προκύψει θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να επιλυθεί αφού δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιώργο Ζαννιά, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γρηγήρη Τσιάλτα και τους επικεφαλής όλων των φορέων, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού) κλήθηκε να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, καθώς αποφασίστηκε το Ταμείο να χορηγήσει στο ΛΑΓΗΕ υπό μορφή δανείου ένα ποσό, πιθανώς της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει ο Λειτουργός τα χρέη στους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ. Το όλο σχέδιο φαίνεται ότι πραγματοποιείται με τη σιωπηρή ανοχή της τρόικας, η οποία αρχικά, όταν λίγες εβδομάδες προ των εκλογών είχε πρωτοπαρουσιαστεί το σχέδιο είχε εγείρει ενστάσεις εκτιμώντας ότι το έλλειμμα δεν είναι μόνο ταμειακό αλλά και δομικό.

Πηγή:imerisia
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης