Με τον εκβιασμό των τραπεζών να μειώσουν άμεσα και δραστικά τα επιτόκια χορηγήσεων ξεκίνησε η επαναχάραξη των βασικών γραμμών της οικονομικής πολιτικής από το διευθυντήριο, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Εκείνο που φαίνεται να προτάσσει η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι πλέον η μείωση του κόστους του χρήματος στην πραγματική οικονομία, που πραγματικά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, «πνίγοντας» επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προς όφελος των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως μέσο πίεσης προς το σύνολο των τραπεζών, μεταξύ των οποίων δε φαίνεται να λειτουργεί κανένας υγιής ανταγωνισμός, η οικονομική τρόικα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το «πακέτο των 28 δις ευρώ», υιοθετώντας ουσιαστικά εκβιαστική πρακτική για την εκταμίευση των χρημάτων, που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, που συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, είχε προηγουμένως συνάντηση με κορυφαίους τραπεζίτες, τους οποίους προειδοποίησε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, στην περίπτωση που συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλά περιθώρια κέρδους, παρά το γεγονός ότι το κόστος του χρήματος μειώνεται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο μήνα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η συνεχής παρακολούθηση, ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής επισκόπηση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος κατέληξε, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, ύψους 28 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί κανονικά, ακόμη και εάν χρειαστεί να αλλάξουν κάποιες προϋποθέσεις.

Τα «πυρά της αντιπολίτευσης» συγκέντρωσε η απόφαση του πρωθυπουργού να θέσει υπό… επιτήρηση το νέο υπουργό Οικονομίας, περνώντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του στην παρούσα φάση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για «εύλογα ερωτηματικά», που δημιουργεί η σύσταση της Επιτροπής, τα οποία δεν απαντήθηκαν:

«Δεν υπήρχε κρίση πριν από μία εβδομάδα, υπάρχει σήμερα κρίση και γι’ αυτό χρειάζεται ένας επιπλέον συντονισμός; Γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέλος μιας επιτροπής οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης, θα έχει σημαίνονται ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας από εδώ και πέρα; Γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει μεγαλύτερο ρόλο από τον υπουργό Μεταφορών ή τον υπουργό Ανάπτυξης;»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος πρόσθεσε ότι αυτό που εδώ και καιρό ζητάει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική, είναι να έρθει στη Βουλή για συζήτηση ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο να κάνει αναδιανομή δαπανών και εσόδων.

Ζήτησε δε από το νέο υπουργό Οικονομίας να δηλώσει αν σκοπεύει πράγματι να αλλάξει τις προτεραιότητες των δαπανών, προκρίνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, όπως εκείνες στην παιδεία και την υγεία και να πει επίσης αν είναι διατεθειμένος να ανατρέψει το σημερινό άδικο φορολογικό σύστημα, επαναφέροντας για παράδειγμα το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επανερχόμενος στο ρόλο που καλείται να παίξει ο κ. Σουφλιάς, σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθαρό στίγμα στην οικονομική πολιτική και ότι αυτή τη στιγμή αντιπαλεύουν στο εσωτερικό της διάφορες απόψεις για το προς τα πού πρέπει να πάει η οικονομική πολιτική και αυτές προσπαθεί να συγκεράσει ο πρωθυπουργός μέσα σε αυτό το όργανο».

Η σύσταση της Επιτροπής δε σημαίνει αλλαγή πλεύσης στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει το ΚΚΕ και συνιστά καμία επανάπαυση και αναμονή.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να κάνει αυτό που κάνουν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ: να κλιμακώσει την αντιλαϊκή της πολιτική, ώστε να φορτωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και να προστατευθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός επέλεξε τη σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής, για να ασκήσει την ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ».

«Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι περισσότεροι «αρχιτέκτονες» για την άσκηση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική στο οικονομικό μοντέλο, προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και του περιβάλλοντος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης