Οι πρωταγωνιστές της ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, οι αρχηγοί κρατών και υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών και τέλος οι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες του πλανήτη, συναντώνται, διαβουλεύονται, σχεδιάζουν και προετοιμάζουν κινήσεις και ρυθμίσεις ώστε να τιθασευτεί το τέρας της κρίσης χρέους που απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση της κοινής νομισματικής ζώνης της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζορτζ Σόρος δίνει μόνον τρεις μήνες στην Γερμανία προκειμένου να αντιστραφεί το οικονομικό κλίμα και να αναρρώσει η Ευρωζώνη. Ο ίδιος αναμένει κορύφωση της ελληνικής κρίσης το Φθινόπωρο. Οι Όλι Ρεν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προετοιμάζουν σχέδια προκειμένου για να τα υποβάλουν στη γερμανική καγκελαρία. Στόχος η λήψη άμεσων μέτρων εντός ευρωζώνης.

Το Βερολίνο αρνείται να συζητήσει το ζήτημα των ευρωομολόγων. Αποδέχεται, ωστόσο, την παράταση των χρονικών περιθωρίων προς την Ισπανία. Αρχίζει να ψελλίζει κάτι για… ανάπτυξη στις χώρες με κρίση χρέους. Αντιλαμβάνεται πως η μονομερής λιτότητα είναι απλώς καταστροφική. Η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία είναι πλέον ασταθής. Οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται.

Στο Παρίσι δεν θέλουν να ακούσουν για Δημοσιονομική σταθερότητα και μόνον. Η Ιταλία με τον Μάριο Μόντι πιέζει καθημερινά για αλλαγή πλεύσης στην ευρωζώνη. Η Γερμανία πιέζει την Μαδρίτη να εισέλθει στον μηχανισμό στήριξης. Η Μαδρίτη το σκέπτεται, ενώ συζητά ανεπισήμως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ουρά των προβληματικών χωρών βρίσκεται η Κύπρος η οποία είναι ζήτημα χρόνου να ζητήσει και αυτή βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης. Και μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό οι Οίκοι Αξιολόγησης παίζουν με τις πιθανότητες για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της Ισπανίας, πιέζουν αφόρητα την Ιταλία και γνωρίζουν πως μετά την Ελλάδα σειρά έχει η Πορτογαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να δώσουμε την απάντησή μας»

Η παραπάνω φράση αποτυπώνει το πνεύμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο στο Βερολίνο, με κεντρικό ζήτημα την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Μετά τη συνάντηση η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο δεσμεύθηκε πως θα πιέσει προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η κα. Μέρκελ δήλωσε, «θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη ευρωζώνη».

«Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και με τις πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, οι οποίες για εμάς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος» πρόσθεσε η κ.Μέρκελ.

Σχετικά με την μετετράπη της νομισματικής ένωσης σε οικονομική, η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα από τα πρώτα βήματα και όχι από αυτά που την ολοκληρώνουν». Προς αυτό το σκοπό, απαιτείται σημαντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των κοινοτικών οργάνων.

Η κα. Μέρκελ έδωσε έμφαση στη σημασία των «ειδικών οργάνων για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε εκ νέου ότι πως το βασικό ζήτημα που θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι οι πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, ενώ τόνισε πως η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -διαχωρίζοντας μεταξύ του «τι μπορούμε να κάνουμε σε βραχυπρόθεσμη και τι σε μακροπρόθεσμη βάση».

Σε δηλώσεις της πριν από τη συνάντηση η καγκελάριος της Γερμανίας, κα. Μέρκελ, ανέφερε: «Θα κάνουμε κινήσεις για την ανάπτυξη στις χώρες της Ευρώπης. Θα ψάξουμε τους τρόπους έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά οικονομικά μέσα να αξιοποιηθούν καλύτερα από τις χώρες της ευρωζώνης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι «θα συζητηθούν θέματα για την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποσταλούν μηνύματα προς όλους για την σταθερότητα του ευρώ».

«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

Την ισχυρή επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ εξέφρασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχαν στη βελγική πρωτεύουσα. Σε δηλώσεις του, Ολι Ρεν, αφού αναγνώρισε το πόσο επώδυνες είναι οι επιπτώσεις για πολλούς Ελληνες από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και εργαζόμαστε προς αυτό το σκοπό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι επιθυμία και πεποίθηση της Γαλλίας να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ, κάτι το οποίο είναι «θεμελιώδες και η μόνη λύση» και «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση». «Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι θετικό και αναγκαίο για την Ελλάδα και το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Γάλλος αξιωματούχος επέμεινε στην ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της.

Υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την υποχρέωση να ακούσουν και να κατανοήσουν τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και να δράσουν δίνοντας προοπτικές στους Ελληνες, στην κατεύθυνση της τόνωσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Σύνοδο Κορυφής της 23ης Μαΐου.

Σε ότι αφορά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι επειδή παρεξηγήθηκαν κάποιες δηλώσεις του θα διευκρινίσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις από το εξωτερικό και ότι δεν θα πρέπει να δίνονται συμβουλές στους Ελληνες, οι οποίοι έχουν τελικά την ευθύνη για το ίδιο τους το μέλλον.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Τη βούληση της Ε.Ε. να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

«Δεν υπάρχει δρόμος μακριά από το ευρώ. Υπάρχει μόνο ο δρόμος προς τα εμπρός, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ενοποίησης. Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Ρωσίας.

«1 στις 3 οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης»

Με έκθεση του τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s εξετάζει την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο που θα είχε αυτό στην πιστοληπτική ικανότητα των άλλων κρατών μελών.

Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, μετά τις εθνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου. Αυτό μπορεί να συμβεί με την απόρριψη από την χώρα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την τρόικα , το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της οικονομικής στήριξης.

Μια τέτοια έκβαση, σύμφωνα με την έκθεση θα έβλαπτε σοβαρά την οικονομία της Ελλάδας, καθώς και την δημοσιονομική της θέση μεσοπρόθεσμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα χρεοκοπία.

«Το Βερολίνο πιέζει την Ισπανία να μπει στον μηχανισμό στήριξης»

Την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης προκειμένου να βρεθεί το κλειδί που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν το Βερολίνο να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Ισπανία, προκειμένου να εισέλθει στον μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, η γερμανική καγκελαρία πιέζει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να αποδεχθεί βοήθεια από το μηχανισμό διάσωσης, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός αρνείται.

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε άρθρο χθες, βάσει του οποίου η κυβέρνηση της Γερμανίας πιέζει αυτήν της Ισπανίας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία πριν η τραπεζική κρίση που αντιμετωπίσει οδηγήσει την μεσογειακή χώρα σε οικονομική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο πριν από την κυκλοφορία του εντύπου εβδομαδιαίου περιοδικού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέγγισαν τους Ισπανούς ομολόγους τους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ).

Η κίνηση έχει στόχο να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος για την ευρωζώνη.

Βάσει των γερμανικών σχεδιασμών-γράφει το Σπίγκελ-η Ισπανία θα αντλήσει χρήματα από το ταμείο αυτό της ΕΕ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των ‘τοξικών’ δανείων μετά την έναρξη της φούσκας της αγοράς των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στην κρίση των δανείων ώθησε τους επενδυτές να αξιώνουν ακόμα υψηλότερα επιτόκια για το ισπανικό δημόσιο χρέος, γεγονός που τα ώθησε σε επίπεδα τα οποία ανάγκασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσφύγουν στα ταμεία έκτακτου δανεισμού, ή «διάσωσης».

Σε κατηγορηματική διάψευση των ανωτέρω δημοσιευμάτων πάντως προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο μια εθνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει εάν θα προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης και στις απαιτήσεις που αυτό ενέχει. Αυτό ισχύει και για την Ισπανία». Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ισπανία πρέπει να δώσει ξεκάθαρα στοιχεία για τον όγκο των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί.

«Η Γερμανία έχει 3 μήνες για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ»

O μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος τονίζει ότι η Γερμανία έχει 3 μόνο μήνες για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Trento της Ιταλίας.

Ο δισεκατομμυριούχος, μάλιστα, επισημαίνει ότι η Γερμανία και η κεντρική της τράπεζα είναι απίθανο να βγάλουν την Ευρωζώνη από την κρίση χρέους μέσα σε τρεις μήνες, αλλά, έπειτα από αυτό το διάστημα, θα είναι πολύ αργά.

Ο Σόρος υποστήριξε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, την οποία προσδιόρισε ως μια κρίση κρατικού χρέους και ως μια τραπεζική κρίση, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, απειλεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει μια «χαμένη δεκαετία», όπως η Λατινική Αμερική στη δεκαετία του 1980.

«Μια παρόμοια τύχη αναμένει τώρα την Ευρώπη. Αυτή είναι ευθύνη που η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει» πρόσθεσε.

Ο Σόρος αναμένει από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει μια κυβέρνηση πρόθυμη να τηρήσει τις τρέχουσες συμφωνίες διάσωσης. «Η ελληνική κρίση πιθανότατα θα καταλήξει στην κορύφωσή της μέχρι το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η γερμανική οικονομία θα έχει επίσης αποδυναμωθεί τόσο, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη να δεχθεί οποιαδήποτε επιπλέον ευρωπαϊκή ευθύνη. Και αυτό είναι που δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών» επεσήμανε.

«Ελπίζω οι Έλληνες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ»

«Ελπίζω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν για να παραμείνουν στο ευρώ, επειδή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα σταθερό μέλλον με ευημερία» δήλωσε στον κυριακάτικο Τύπο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ο Μόντι εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον θα εκδοθεί ευρωομόλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζει, πως θα δοθεί η άδεια στις κυβερνήσεις να ξοδεύουν εις βάρος των άλλων.

Προτείνει να βρεθεί η μέση οδός ανάμεσα στην ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάγκη για ώθηση της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην αύξηση που παρουσιάζουν τα ποσοστά ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, ο Ιταλός πρωθυπουργός λέει: «Οι πολίτες στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι χρειάζονται ελπίδα. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να αφουγκραστούμε τους πολίτες και να φροντίσουμε την πραγματική οικονομία, κατανοώντας ότι αυτό θα βοηθήσει επίσης στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά-Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης