Με τόκο η εξόφληση χρεών στους ιδιώτες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 10:05
Με τόκο η εξόφληση χρεών στους ιδιώτες
Δύο μήνες για τα χρέη των ιδιωτών προς ιδιώτες και κατά κανόνα ένας μήνας για το Δημόσιο είναι τα ανώτατα νόμιμα περιθώρια εξόφλησης των λογαριασμών για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, σύμφωνα με οδηγία της Κομισιόν, που αποκτά νομική ισχύ από το Σάββατο 16 Μαρτίου.

Η οδηγία ορίζει ότι μετά την παρέλευση αυτών των χρονικών ορίων θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι, όπως ανακοίνωσε χθες, να προστατεύσει με την εν λόγω οδηγία κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη διεκδίκηση του δικαιώματός τους για ταχεία πληρωμή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν, ο συνολικός όγκος των καθυστερούμενων πληρωμών στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ποσό της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, το οποίο, όταν εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 60%.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εξόφλησης λογαριασμών, δηλαδή πάνω από έξι μήνες κατά μέσο όρο, εντοπίζονται σύμφωνα με την Επιτροπή στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Προς το παρόν, η χώρα μας είναι μεταξύ των κρατών που δεν αναμένεται να έχουν ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία στα εθνικά τους δίκαια έως το ερχόμενο Σάββατο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013, 11:26