Mετά το μνημόνιο, τι;

Mετά το μνημόνιο, τι;
Τα δύσκολα, ως φαίνεται, δεν έχουν περάσει, ούτε πρόκειται να περάσουν σύντομα για τους Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε καταδεικνύεται από τη νέα έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που τιτλοφορείται «Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα».

Οι συντάκτες της έκθεσης πραγματεύονται τη μετά-μνημονιακή εποχή στη χώρα μας και μαρτυρούν την αδυναμία κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

«Η παραμονή στην Ευρωζώνη οριοθετεί σήμερα τις δυνατότητες της χώρας με διαφορετικό τρόπο από το παρελθόν λόγω των θεσμικών (και άλλων) εξελίξεων» τονίζεται στην έκθεση, στην οποία εκτιμάται ότι χώρες που έχουν περάσει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δεν πρόκειται να… αποφορτιστούν από το «βάρος» της εποπτείας, ανεξάρτητα από το εάν υπογραφεί νέο μνημόνιο ή όχι.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, «στο μέλλον κάθε ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν υπογραφεί νέο μνημόνιο, θα πρέπει να κινείται εντός των νέων κανόνων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επίσης, πρέπει να υπογράψει μαζί με άλλα κράτη-μέλη πάσης φύσεως "συμβατικές διευθετήσεις", οι οποίες θα θέτουν τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται βοήθεια μέσω των διαφόρων μηχανισμών. Από το 2014 βρισκόμαστε σε μια διαφορετική Ε.Ε. και Ευρωζώνη, δηλαδή σε μια νέα κατάσταση συλλογικής εποπτείας για τη δημοσιονομική της πολιτική και στενότερης συνεργασίας για τη γενικότερη οικονομική της πολιτική».

Στην ίδια έκθεση οι συντάκτες προειδοποιούν ότι το νέο σύστημα αμοιβαίας εποπτείας διαφέρει σημαντικά από το προηγούμενο (προ κρίσης). «Όσον αφορά στη δημοσιονομική πτυχή, γίνεται πιο δεσμευτικό και συνδυάζεται με αυστηρότερες κυρώσεις και ευκολότερες διαδικασίες επιβολής τους» αναφέρεται.

«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν έχει λυθεί»

Επικαλούμενοι τον Αμερικανό οικονομολόγο Robert Barro, οι συντάκτες προειδοποιούν ότι «το υψηλό δημόσιο χρέος αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε υψηλότερη φορολογία, η οποία θα μειώσει το δυναμικό της οικονομικής ανάπτυξης. Η οδυνηρή εμπειρία των τελευταίων ετών έχει επιβεβαιώσει την άποψη του Barro, αφού σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αυξηθεί οι φόροι, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί η πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη».

«Επίσης, νέοι στόχοι-προτεραιότητες είχαν υψηλό κόστος λόγω της πτώσης του ΑΕΠ που προκάλεσαν και της δραματικής αύξησης της ανεργίας. Τέλος, οι πολιτικές προτεραιότητες μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές με την έννοια ότι η πτώση του ΑΕΠ δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη μιας όχι προσωρινής αλλά διατηρήσιμης ισορροπίας των προϋπολογισμών με εξάλειψη πρωτογενών ελλειμμάτων (φαινόμενο της "χιονοστιβάδας")» προσθέτουν.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες το ζήτημα του χρέους των χωρών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δεν έχει λυθεί και ότι αποκλειστικά και μόνο οι εθνικές προσπάθειες για μείωση του δημόσιου χρέους θα οδηγήσουν στο κενό, καθώς θα επιφέρουν μέτρα «τυφλής» λιτότητας που θα επιδεινώσουν την κρίση.

«Δεν λύθηκε το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας κ.ά. Κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα (με το δημόσιο χρέος να παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 170%) δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να μειώσουν τα χρέη (σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ) στο επίπεδο που απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες αποκλειστικά μόνο με εθνικές προσπάθειες. Αν το επιχειρήσουν, θα πρέπει να εφαρμόσουν και στο μέλλον "τυφλή" λιτότητα, που όμως θα επιδεινώσει την κρίση χωρίς να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης. Επομένως, λογικό είναι να αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις» από την Ε.Ε., σημειώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, «κάθε κράτος-μέλος θεσμοθετεί και τηρεί τον κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ("χρυσός κανόνας")» ενώ, όπως επίσης υπογραμμίζεται στο σχετικό κείμενο, «η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, 13:39