Στις 3 Αυγούστου 2017 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και έως το τέλος του έτους αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες αναδιαρθρώσεις για επιχειρήσεις με χρέη μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο δύο κύριες αναβαθμίσεις στο σύστημα σε συνεννόηση με τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το TAXIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αναβάθμισης, εντός του Αυγούστου, θα ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία του οφειλέτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και από τις αρχές Οκτωβρίου, με νέες αναβαθμίσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες κι άλλους θα εμφανίζεται αναλυτική κατάσταση χρεών του οφειλέτη.

Όπως είπε ο υπουργός, ήδη έχει διασυνδεθεί το Υπουργείο Εργασίας με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκίνησε η συνεργασία και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ υπογράμμισε ότι οι αναβαθμίσεις δεν εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να καταχωρούν τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονική μορφή αντί να προσκομίζουν για τη ρύθμιση των οφειλών τους «κούτες με χαρτιά που θα αποθηκευτούν, τελικά, κάπου στο κτήριο…».

Επιπλέον, για να ενημερωθεί ο κόσμος θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σειρά σεμιναρίων, ενώ λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης στους χρήστες για πληροφορίες και ερωτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σημείωσε ότι όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να υπαχθούν στον μηχανισμό θα πρέπει να υποβάλουν από μόνες τους τα στοιχεία που δεν θα περιλαμβάνονται στο σύστημα (π.χ. αναλυτική κατάσταση των οφειλών ανά πιστωτή). Όμως, με την πάροδο του χρόνου, τα απαραίτητα στοιχεία θα καταχωρούνται αυτόματα στο σύστημα, καθώς πλέον όλοι οι πιστωτές θα είναι διασυνδεμένοι με αυτό.

Εντός του έτους αναμένουμε, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, να ολοκληρωθούν οι πρώτες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 2 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, για αυτήν την κατηγορία των χρεών οι διαδικασίες δεν θα υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων που καταχωρούνται στο σύστημα, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακολουθεί τις ασφαλιστικές δικλίδες που έχουν τηρηθεί και στο TAXIS.

Περίπου 150.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία, και συνολικά 400.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρωστάνε σε τράπεζες και Δημόσιο «και εκτιμούμε ότι όλες θα κάνουν ένταξη για ρύθμιση» ανέφερε ο κ. Κουρμούσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης