Συνολικά 25 εκατ. ευρώ από τα περίπου 30 εκατ. ευρώ για πληρωμές δικαιούχων μείωσης της νιτρορύπανσης, της βιολογικής γεωργίας και άλλων γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων έχουν καταβληθεί μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μαζί με την εξόφληση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν από την περσινή χρονιά για διορθώσεις αιτήσεων ενίσχυσης, οι οποίες είχαν σταλεί ακόμα και από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011, το υπουργείο και ο Οργανισμός έχουν δρομολογήσει έναν νέο κύκλο πληρωμών εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Πρόκειται για την ενιαία ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση και τα ειδικά καθεστώτα του 2009 και του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Έξαρχου, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον διαβεβαίωσε ότι οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τα έτη 2009 και 2010 θα εξοφληθούν μέχρι το Πάσχα, ενώ η πληρωμή της εξισωτικής του 2011 προγραμματίζεται για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών (νιτρορύπανση, βιολογικά, εκτατικοποίηση κτηνοτροφίας). Όλες οι παρτίδες που έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν στα έτη 2009 και 2010 έχουν ήδη προωθηθεί για εξόφληση, η οποία και θα γίνει σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επίσης, διαβεβαίωση δόθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., Θεόδωρο Σαρρή, ότι μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2011 σε όσους δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά συζητήθηκαν κατά την αναλυτική ενημέρωση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού Λάρισας, που είχε ο κ. Έξαρχος με τους κ.κ. Σκανδαλίδη και Δριβελέγκα, σε συνάντησή τους την Τρίτη 13 Μαρτίου.

Ειδική συζήτηση έγινε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αγρότες, σε διάφορες περιοχές του νομού και κυρίως στον Δήμο Κιλελέρ, οι οποίοι δεν εισέπραξαν μέρος ή καθόλου χρήματα για την Ενιαία Ενίσχυση του 2011 και τη συνδεδεμένη του βαμβακιού, παρόλο που είχαν κάνει τα απαραίτητα αιτήματα διορθώσεων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛ.Γ.Α. να επισπεύσουν τις πληρωμές για να μπορέσουν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και να προμηθευτούν αγροτικά εφόδια, λιπάσματα και φυτοφάρμακα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Έξαρχος.

Ο κ. Έξαρχος ζήτησε από τους υπουργούς να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και η κατασκευή αρδευτικών δικτύων στις περιοχές των ΤΟΕΒ Δαμασίου και Μάτι Τυρνάβου, πέραν των αρδευτικών έργων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μια φορά στην ανάγκη επανεξέτασης του πλαισίου λειτουργίας του ΓΟΕΒ.

Πηγή: agronews
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης