Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe που κατέγραψε ετήσια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 στις χώρες της ΕΕ.

Η καταναλωτική δαπάνη στα διάφορα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε διακυμάνσεις, με 13 χώρες να καταγράφουν ετήσιες μειώσεις, ενώ 14 κατέγραψαν αύξηση. Η συγκρατημένη αύξηση σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία 1,8% και Ισπανία 1,6%) αντισταθμίστηκε από τις μειώσεις που σημειώθηκαν σε άλλες μεγαλύτερες οικονομίες (Ιταλία 2,8% και Ηνωμένο Βασίλειο 0,4%), ενώ στην Γαλλία δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αλλαγή στην καταναλωτική δαπάνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 (-0,1%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρή ένδειξη για ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης ήταν εμφανής στην Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, όπου και οι τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση της καταναλωτικής τους δαπάνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Αντιθέτως, οι χώρες τις ανατολικής Ευρώπης συνέχισαν να καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση στο ρυθμό καταναλωτικής δαπάνης. Η Εσθονία (9,8%), η Λιθουανία (9,7%), η Λετονία (6,7%) και η Σλοβενία (6,1%) είχαν κάποιες από τις καλύτερες επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011.

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι για κάθε 7 ευρώ δαπάνης στην ΕΕ, περισσότερο από 1 ευρώ πραγματοποιείται μέσω καρτών Visa, με άνω του 80% των συγκεκριμένων δαπανών να αφορά χρεωστικές κάρτες. Αυτό σημαίνει ότι το Βαρόμετρο παρέχει μια ιδιαίτερα σημαντική και έγκαιρη ανάλυση για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης