Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Goldman Sachs προειδοποιώντας πως οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να απογοητεύουν.

Ειδικότερα, το τμήμα διαχείρισης επενδύσεων επισημαίνει σε έκθεσή του την ισχυρή πιθανότητα σημαντικής υποαπόδοσης και αυξημένης μεταβλητότητας στις αναδυόμενες αγορές κατά τα επόμενα 5-10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τράπεζα συμβουλεύει τους πελάτες της με «μετριοπαθή» διάθεση ανάληψης κινδύνου να μειώσουν την έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές από το 9% στο 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους.

«Δεν είναι καιρός να αυξήσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του σε αυτές τις αγορές, παρά την ελκυστικότητα που παρουσιάζουν εκεί οι επενδύσεις» προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Στην 59σέλιση έκθεσή της η τράπεζα υποστηρίζει πως η ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στις αναδυόμενες οικονομίες το 2003-2007 ήταν αποτέλεσμα ειδικών οικονομικών συγκυριών που είναι απίθανο να επαναληφθούν. «Οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της ανάπτυξης είναι πολύ επίπονες για να αναληφθούν» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε μια “συστημική μεταβολή” της διάθεσης των επενδυτών απέναντι στις αναδυόμενες αγορές ως προς το χειρότερο» σημειώνει και προσθέτει: «Οι αποδόσεις δεν ήταν τόσο ελκυστικές όσο αναμενόταν, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης δεν ήταν όσο βιώσιμοι προβλεπόταν και οι χώρες δεν ήταν τόσο σταθερές όσο τις περιμέναμε».

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης