Μίνι φορολογικό από την κυβέρνηση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, 22:46
Μίνι φορολογικό από την κυβέρνηση
Την εφαρμογή του πόθεν έσχες στις εμπορικές τιμές των ακινήτων που αναγράφονται στο συμβόλαιο αγοράς και όχι στις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Το μέτρο αναμένεται να φέρει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. 

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν ότι θα εξαλείψει ένα από τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι τώρα στην αγορά, δηλαδή ο αγοραστής ακινήτου να είναι αναγκασμένος να δικαιολογεί κεφάλαια μεγαλύτερα από αυτά που καταβάλλει, καθώς λόγω της κρίσης οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από τις εμπορικές που έχουν υποστεί βουτιά

Με την τροπολογία εξορθολογίζεται και ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών, βάση των τεκμηρίων από το 2015.

Έτσι, οι αγρότες στην περίπτωση φορολόγησής τους με βάση τα τεκμήρια όταν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από αυτά θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τη διαφορά. Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι θα φορολογούνταν με συντελεστή 26%

Επίσης προβλέπονται μεταξύ άλλων:

- Η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος φορολογούμενων με αναπηρία άνω του 80%

- Διαφορές στα τεκμήρια θα μπορούν να καλύπτουν και από τον σύζυγό ή τη σύζυγο του φορολογούμενου

- Το Δημόσιο θα ορίζει μίσθωμα για την παραχώρηση τμημάτων του αιγιαλού ανάλογα με το είδος της παραχώρησης (λιμάνι ή άλλη χρήση). Αυτό θα αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία αν διαπιστώνεται σημαντική αύξηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

- Ταχύτερες διαδικασίες έξωσης από το ΤΑΙΠΕΔ για κρατικά ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα διατάσσει την έξωση όσων τα έχουν καταλάβει και θα επιβάλει και ποινές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014, 22:54