Μείωση 7,3% κατέγραψε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, λόγω και των capital controls, με τις πωλήσεις να έχουν αρνητικό πρόσημο σε όλους τους επιμέρους κλάδους των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των πωλήσεων κινήθηκε πτωτικά σε έπιπλα- ηλεκτρικά είδη-οικιακό εξοπλισµό (21,5%), πολυκαταστήµατα (12,8%), καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (11,9%), τρόφιµα- ποτά- καπνό (7,3%), ένδυση- υπόδηση (5,6%), φαρµακευτικά- καλλυντικά (4,6%), βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (4,2%) και μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (2,6%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε µείωση 7,3% τον εφετινό Ιούλιο σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουνίου 2015 μειώθηκε κατά 5,3%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιµές) σηµείωσε µείωση 8,7% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Ιουνίου 2015 μειώθηκε κατά 7,7%.

Οι ανωτέρω δείκτες εποχικά διορθωµένοι ως προς την επίδραση µηνιαίων γεγονότων (π.χ έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:
– ο εποχικά διορθωµένος δείκτης όγκου κατέγραψε µείωση 6,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2014, ενώ σε σχέση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015 μειώθηκε κατά 4,6%
– ο εποχικά διορθωµένος δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε την ίδια ετήσια µεταβολή µε τον αντίστοιχο µη εποχικά διορθωµένο δείκτη, ενώ σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015 σηµείωσε µείωση 5,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης