Μειώσεις που -κατά μέσο όρο- θα αγγίζουν το 20% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπει το πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, που παραδόθηκε την Τρίτη στο οικονομικό επιτελείο.

Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων το 2016, καθώς ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί βάσει των νέων αντικειμενικών αξιώνΣύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά να υπολογιστεί με αυτές και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει εντός του 2016 τον ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση των αντικειμενικών αξιών συνεπάγεται σημαντική μείωση της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων, εφόσον φυσικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υιοθετήσει το πόρισμα που έλαβε στα χέρια της.

Στο πόρισμα της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

600 – 1.000 ευρώ/τ.μ.
1.050 – 1.500 ευρώ/τ.μ.
1.550 – 2.000 ευρώ/τ.μ.
2.050 – 2.500 ευρώ/τ.μ.
2.550 – 3.000 ευρώ/τ.μ.
3.050 – 3.500 ευρώ/τ.μ.
3.550 – 4.000 ευρώ/τ.μ.
4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο πρώτες ζώνες, όπου υπάγονται οι «φθηνές» περιοχές της Αττικής η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5% -10%.

Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η Επιτροπή εισηγείται μείωση 15-20%.

Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.

«Τροχοπέδη» στον εξορθολογισμό οι μηδαμινές αγοραπωλησίες

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές που προτείνονται από την επιτροπή δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων, καθώς σε πολλές περιοχές διατηρούνται οι στρεβλώσεις, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές και κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς δεδομένου ότι οι αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της Επιτροπής προέβλεπε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%

Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει οι επιτροπές για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή στο 20%.

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών

Περιοχές με σημερινή μέση αντικειμενική αξία έως 1.500 ευρώ/τμ (μείωση 5%-10%):
Πέραμα, Ίλιον, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Αγ. Ανάργυροι, Περιστέρι, Πετρούπολη, Δάφνη, Ν. Φιλαδέλφεια, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ν. Ιωνία, Μαρκόπουλο, Παιανία, Βύρωνας, Γέρακας.

Περιοχές με σημερινή μέση αντικειμενική αξία έως 1.550 έως 3.000 ευρώ/τμ (μείωση 15%-20%):
Ζωγράφου, Μελίσσια, Βριλήσσια, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ν. Ψυχικό, Χολαργός, Ηράκλειο, Μαρούσι, Πειραιάς, Χαλάνδρι, Άλιμος, Ν. Σμύρνη, Βούλα, Π. Φάληρο, Μοσχάτο, Κηφισιά,

Περιοχές με σημερινή μέση αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ/τμ (μείωση 10%):
Γλυφάδα, Εκάλη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης