Μείωση ενοικίου έως και 30% στα εμπορικά ακίνητα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 09:10
Μείωση ενοικίου έως και 30% στα εμπορικά ακίνητα
Μειώσεις ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 25%-30% τουλάχιστον, κατεγράφησαν το 2011, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών για ακίνητη περιουσία Colliers International Hellas.

Παράλληλα πτωτικά κινήθηκε και η αγορά της εκμίσθωσης γραφειακών χώρων, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τα ακίνητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με την Colliers, οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 0,25% - 0,5% το 2012, κυρίως εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και των συντηρητικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.

Η μειωμένη διαθεσιμότητα νέων γραφειακών χώρων και η επιβράδυνση των εκμισθώσεων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 2011, που οφείλονται κυρίως στην υποχώρηση του ΑΕΠ και στην αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με την Colliers. Για το 2012 τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς αναμένεται να είναι η υπομίσθωση χώρων και η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων με τη Λεωφόρο Κηφισίας και το κέντρο να παραμένουν στο επίκεντρο της δραστηριότητας.

Το ποσοστό διαθεσιμότητας των γραφειακών χώρων αναμένεται να παραμείνει σταθερό για τις προνομιούχες τοποθεσίες, καθώς η ζήτηση έχει συγκεντρωθεί σε αυτές τις περιοχές, δημιουργώντας σταθερά επίπεδα μισθωτικών αξιών. Σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, η διαθεσιμότητα και τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα υποστούν μείωση της τάξεως του 25%. «Οι ιδιοκτήτες γραφειακών χώρων, κυρίως σε αγορές δευτερεύουσας σημασίας, προσφέρουν κίνητρα σε μορφή κλιμακούμενων ενοικίων και παράδοση χώρων με το κλειδί στο χέρι ή και συμμετοχή στα έξοδα διαμόρφωσης χώρων ώστε να εξασφαλίσουν μισθωτές» σημειώνει η κα Κατερίνα Δήμου, Senior Consultant Investment Services.

Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, τουλάχιστον 30% των μεσαίων και μικρών καταστημάτων θα είναι διαθέσιμο προς μίσθωση και εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 35% τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση θα επικεντρωθεί κυρίως σε μεγάλες αναπτύξεις, όπως τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά πάρκα, τα οποία κατέχουν πλέον την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων και τοπικών εμπόρων.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 09:21