Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, σε μια προσπάθεια να καλύψει το «χαμένο έδαφος» από την πτώση των εξαγωγών.

Είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 2012 είχε γίνει μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εξαγωγές της Ν. Κορέας έχουν μειωθεί, καθώς δεν εκδηλώνεται πλέον το ίδιο ενδιαφέρον για τα εγχώρια προϊόντα. Μόνο οι υπερπόντιες αποστολές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% το 2012, επηρεάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ασιατικής χώρας, ο οποίος όμως παρέμεινε με θετικό πρόσημο (2%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, η βάση των επιτοκίων μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011.

Τον Απρίλιο η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 θα κυμανθεί στο 2,6% και όχι στο 3,2% και 2,8% σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις. Η ανακοίνωση για τη μείωση των επιτοκίων γίνεται μια ημέρα μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης του ετήσιου προϋπολογισμού κατά 17,3 τρισ. γουόν, η οποία και θα διατεθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης