Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, καθίσταται επιβλητική αφού τα capital controls έχουν οδηγήσει από καιρό την πραγματική οικονομία σε πολύ δυσχερή και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη θέση.

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχουν υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα δεδομένου ότι όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας έρχονται αντιμέτωπες με πρακτικά ανυπέρβλητα εμπόδια αναφορικά με την διακίνηση κεφαλαίων από και προς, πελάτες προμηθευτές συνεργάτες και άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άλλα λόγια έχει πληγεί η επιχειρησιακή τους καθημερινότητα, εντείνοντας ετσι την αβεβαιότητα και βάζοντας φρένο για περαιτέρω επιχειρηματικές προσδοκίες και ανάπτυξη.

Εκτός των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, όλες οι υπόλοιπες σύντομα θα έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας τους ενώ μερικές χιλιάδες από αυτές, αναπόφευκτα θα βάλουν λουκέτο αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων.

Το ίδιο ακριβως ισχύει και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες αν και άντεξαν τα χρόνια της κρίσης τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν με τη σειρά τους τις συνέπειες της επιβολής των capital controls στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δραστηριότητες τους διαρκώς μειώνονται, το φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό που μπαίνει στη χώρα μας επίσης μειώνεται ενώ το χειρότερο είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις χάνουν ολοένα και περισσότερο όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα τους αλλά και τη θέση που κατέχουν σε αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Σπουδών και Ερευνών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τον Ιούλιο του 2015 και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2014 καταγράφεται πτώση 30% στις εξαγωγές του κλάδου των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών, πτώση -5% στην εξαγωγή των πρώτων υλών καθώς επίσης και πτώση -10% στον κλάδο του καπνού και των ποτών.

Σύντομα προβλέπεται, ότι αν δεν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ότι η σημαντική πτώση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας θα επεκταθεί και στον κλάδο των τροφίμων, του ελαιόλαδου και των βιομηχανικών προϊόντων.

Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων για το πρώτο μισό του 2015, γεγονός που κυρίως οφείλεται στη σταθερότητα και τις ομαλές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς του 2014, απειλείται πλέον άμεσα από την συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια και φυσικά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το βαθύ κομματικό κράτος αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Ναλμπάντη, πρώην μέλος Δ.Σ του ΣΕΒΕ, γιατί δεν είναι ικανό να παρέχει ένα σταθερό και δίκαιο περιβάλλον λειτουργίας και ανάπτυξης στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ δε περισσότερο στις εξαγωγικές, των οποίων η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη κρίνεται από τη δυνατότητα τους να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις ενός σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Του Μιχαήλ Ναλμπάντη, Development & Strategic Director, Μέλους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης