Η ψήφιση του προϋπολογισμού της Πορτογαλίας, μετά τη μεγάλη διελκυστίνδα μεταξύ της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι θετική για το αξιόχρεο της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο νέος προϋπολογισμός ψηφίσθηκε την Τετάρτη με τη στήριξη αριστερών κομμάτων, ενώ τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης τον καταψήφισαν, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Moody’s σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός, που προβλέπει έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ, είναι θετικός για το αξιόχρεο (credit positive), επειδή δείχνει την ικανότητα και τη θέληση της κυβέρνησης να αλλάξει πορεία και να σχεδιάσει μία πιο ρεαλιστική πορεία από αυτή που είχε παρουσιάσει με το πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού της στις αρχές Φεβρουαρίου. «Αίρει, επίσης, τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, που θα προκαλούνταν σε περίπτωση καταψήφισης από τα αριστερά κόμματα» σημειώνει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον Moody’s, o ψηφισθείς προϋπολογισμός «αποκλίνει ουσιαστικά από το αρχικό του σχέδιο», μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαφώνησε με το γεγονός ότι δεν προέβλεπε βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου και ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν πολύ αισιόδοξες.

«Η διαδικασία αυτή δείχνει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καλεί τα κράτη – μέλη να θέτουν δημοσιονομικούς στόχους που είναι συνεπείς με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ευρωζώνης και να πιέζει χώρες, όπως την Πορτογαλία, για (να επιτύχουν) ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα» αναφέρει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι μεγαλύτερο από τον στόχο της κυβέρνησης και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% της πορτογαλικής οικονομίας φέτος αντί του 1,8% που προβλέπει η κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης