«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)» είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody’s Credit Outlook).

Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:

«Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης