Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των γαλλικών κρατικών ομολόγων κατά μία βαθμίδα, σε Aa2 από Aa1 προέβη ο οίκος Moody’s, αλλάζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από αρνητικό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σκεπτικό πίσω από την υποβάθμιση, βασίστηκε στη συνεχιζόμενη αδυναμία στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλία, τις οποίες ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο της τρέχουσας δεκαετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ρόλο στην κίνηση του Moody’s διαδραμάτισαν οι προκλήσεις που η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τους θεσμικούς και πολιτικούς περιορισμούς, θέτουν για τη σημαντική μείωση του υψηλού χρέους της κυβέρνησης κατά το υπόλοιπο της τρέχουσας 10ετίας.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, το αξιόχρεο της Γαλλίας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υποστηρίζοντας την αξιολόγηση του Αa2.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Moody’s, η τρέχουσα ανάκαμψη στη Γαλλία είναι βραδύτερη άλλων κατά τις προηγούμενες 10ετίες, εν μέρει διότι η χώρα έχει απολέσει ανταγωνιστική δύναμη και προοπτικές ανάπτυξης μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η χώρα επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα με το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τα χαμηλά περιθώρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την απώλεια μεριδίου στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης