Tην πιθανότητα υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ολλανδίας, εφόσον διαπιστωθεί εξασθένηση στη δέσμευσή της για δημοσιονομική πειθαρχία, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η ανακοίνωση του οίκου, με την οποία διατηρείται η πιστοληπτική αξιολόγηση Aaa με σταθερή προοπτική, εκδόθηκε μετά την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, λόγω της άρνησης του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας που τη στήριζε να συμφωνήσει στα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εξέλιξη αυτή είναι σαφώς αρνητική για το πιστοληπτικό στάτους της Ολλανδίας, δεδομένου ότι προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα και αβεβαιότητα για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί» αναφέρει ο οίκος.

Σημειώνει πάντως ότι, αν και η πολιτική κατάσταση στην Ολλανδία αναμένεται να παραμείνει άστατη έως το τέλος του έτους, η χώρα εισέρχεται στην περίοδο αυτή «από μία θέση σχετικής ισχύος» του πιστοληπτικού στάτους της.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι η περίπτωση της Ολλανδίας έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία αποτυχία της να τηρήσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και ελέγχου θα μπορούσε να εξασθενήσει εν τη γενέσει τους τους προταθέντες κανόνες για την Ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης