Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s σε σημερινό σημείωμά του για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η Μοοdy΄s προβλέπει ότι «το 2014 συνολικά, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%, αντί να αυξηθεί κατά 0,5%, όπως υπολογιζόταν ως τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα αυξηθεί στο 136,4% φέτος πριν μειωθεί στο 135,8% το 2015.

Ο λόγος ελλείμματος προς το ΑΕΠ της Ιταλίας αναμένεται κατά τη Moody΄s να ανέλθει στο 2,7% φέτος, «με κίνδυνο να καταγραφούν ανοδικές τάσεις», ενώ η φορολογική ελάφρυνση των 80 ευρώ τον μήνα, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι υπέρ των πιο χαμηλόμισθων υπαλλήλων, «μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας κατά το β΄ εξάμηνο του έτους».

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι «η βραδύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα κενά στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να αυξήσουν τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ιδίως με τη Γερμανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «La Repubblica» σημειώνει ότι ο ΟΟΣΑ, αντιθέτως, σε σημερινή του εκτίμηση αναφέρει ότι «για την Ιταλία προδιαγράφεται μια θετική περίοδος».

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμαναν ότι «η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης