Η Ιταλία γλίτωσε σήμερα την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπερβολικό έλλειμμα το 2019 λόγω του ύψους τους χρέους της, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντως διατηρεί τις πιέσεις για το 2020.

Η ανακοίνωση ήταν αναμενόμενη ύστερα από τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βάσει των δεσμεύσεων (της ιταλικής κυβέρνησης), η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας λόγω του χρέους δεν δικαιολογείται πλέον σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος σκοπεύει να παρουσιάσει τα συμπεράσματα αυτά στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση τους την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας πρέπει και αυτοί να αποφασίσουν ότι δεν θα προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν» με την Κομισιόν, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. Τα κράτη-μέλη σε γενικές γραμμές υιοθετούν την άποψη της Κομισιόν.

Ο Μοσκοβισί πρόσεξε, πάντως, να μην μειωθεί η πίεση προς τη λαϊκιστική κυβέρνηση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση του ιταλικού προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και υποσχέθηκε να «αξιολογήσει πολύ εμπεριστατωμένα το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2020, που πρέπει να φθάσει στις 15 Οκτωβρίου» στην Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, δηλώνοντας στα ιταλικά «Η πόρτα μου παραμένει ανοικτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης