«Ουδεμία περίπτωση επιστροφής του Grexit» δήλωσε σήμερα, στο ραδιόφωνο Europe 1, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μετά το Brexit υπάρχει περίπτωση να επανέλθει το θέμα του Grexit, με δεδομένη την ένταση ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει η όποια περίπτωση επιστροφής του Grexit για τον απλούστατο λόγο ότι από τον Ιούλιο του 2015 οι Έλληνες έκαναν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες. Αντί για κίνδυνο, εγώ προτιμώ να σκέφτομαι τύχη ή ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λέω ότι θα πρέπει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να έχει επιτυχία, πράγμα που θα σημάνει δύο πράγματα: πρώτον ότι αναγνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι έκανε τις μεταρρυθμίσεις και της δίνουμε τις πιστώσεις μέσω του προγράμματος βοήθειας και δεύτερον ότι θα πρέπει επιτέλους να βρούμε μια λύση για το χρέος. Και αυτό διότι θα πρέπει να βρει η Ελλάδα τις προοπτικές ανάπτυξης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποκομίσει επιτέλους το μέρισμα που του αναλογεί για τις προσπάθειές του. Είναι απαραίτητη (η επιτυχία του Eurogroup), είναι ένα θέμα οικονομικό, πολιτικό και ηθικό».

Επιπλέον, σύμφωνα με προδημοσίευση συνέντευξής του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WiWO» (WirtscaftsWoche), την οποία αναμεταδίδει το ΑΠΕ, επανέλαβε ότι: «Πρέπει να βρούμε λύση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Κανείς δεν θα καταλάβαινε γιατί δημιουργήσαμε από το τίποτα ένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να προτείνουμε στην Ελλάδα -έπειτα από όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει- ακριβώς την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης συνεδρίασης και να της πούμε ή τη δέχεσαι ή πεθαίνεις. Απλώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Η Κομισιόν πιέζει τώρα για την εκταμίευση της δόσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, μεταφέροντας το σημερινό μήνυμα της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, οι οποίες -όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου- εκτιμούν ότι «η Αθήνα έχει κάνει τα πάντα», αναφέρεται η «Süddeutsche Zeitung».

«Στην αντιπαράθεση γύρω από το πρόβλημα του ελληνικού χρέους η Κομισιόν πιέζει για ταχεία εκταμίευση νέων δανείων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ» σημειώνει η εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες.

Το άρθρο επικαλείται σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος να μη γίνει η εκταμίευση, δεδομένου ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει τη διαμάχη του Βερολίνου με το ΔΝΤ, με «αγκάθι» το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο αρνείται πεισματικά να δεσμευθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιτασσόμενος στις επιθυμίες του Ταμείου.

Όπως εκτιμά η «SZ», «τώρα διαφαίνεται ένας συμβιβασμός που είχε συζητηθεί ήδη τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτόν, το ΔΝΤ θα ενέκρινε το (ελληνικό) πρόγραμμα, αλλά δεν θα κατέβαλε το ίδιο δάνεια πριν να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας κοινής ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Επειδή, όμως, με αυτόν τον τρόπο η Αθήνα θα βρισκόταν σε χειρότερη θέση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει αντίσταση. Εάν το ΔΝΤ είχε εκπονήσει δικό του δανειακό πρόγραμμα με άμεση εκταμίευση χρημάτων, τότε με αυτό θα συνδέονταν τόσο η δέσμευση για ελάφρυνση χρέους όσο και η βοήθεια της ΕΚΤ (σ.σ.: με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Αυτά τα δύο στοιχεία θα βελτίωναν αισθητά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης