Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εποικοδομητικές συνομιλίες αναφορικά με την ιταλική οικονομία και το έλλειμμα της χώρας, αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στη γαλλική Γερουσία.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μοσκοβισί ζήτησε πρόσθετες προσπάθειες από την Ιταλία αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019, εκτιμώντας ότι είναι ανεπαρκής η μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2,04%, που ανακοίνωσε χθες ο Κόντε.

«Είναι ένα βήμα προς την καλή κατεύθυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να δηλώσω ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, ότι μένουν ακόμα πράγματα να γίνουν, ίσως και από τη μία πλευρά και από την άλλη» επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος.

Παράλληλα, ο Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα η δημοσιονομική παρέκκλιση στη Γαλλία να είναι «όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη» την επόμενη χρονιά, μετά τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν το έλλειμμα στο 3,4% το 2019.

«Νομίζω ότι αυτό που ελπίζουμε στην πραγματικότητα είναι αυτή η υπέρβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντιλαμβάνομαι ότι η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα πακέτο αντιστάθμισης (του οικονομικού αντίκτυπου αυτών των μέτρων), του οποίου δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες (…) παράλληλα με τον έλεγχο των δαπανών που πρέπει να γίνει και ίσως με προσπάθειες στο μέτωπο των εσόδων» πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο του 3% για το έλλειμμα την επόμενη χρονιά, εάν αυτή η παρέκκλιση είναι «προσωρινή». «Δεν απαγορεύεται υπό τον όρο ότι είναι περιορισμένη, προσωρινή και έκτακτη. Και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενη» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χθες δήλωσε ότι ελπίζει το γαλλικό έλλειμμα να πλησιάσει «όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 3%» του ΑΕΠ το 2019. «Ελπίζω να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ στο 3%, δηλαδή στις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις» τόνισε ο υπουργός και σήμερα ενώπιον της Γερουσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης