«Μουδιασμένη» η αντίδραση της αγοράς στο γερμανικό «OK» για το EFSF

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, 15:37
«Μουδιασμένη» η αντίδραση της αγοράς στο γερμανικό «OK» για το EFSF
Στο απογευματινό σχόλιο αγοράς, η FXCM αναφέρει τα εξής:

«Η γερμανική Bundestag (Κάτω Βουλή) ενέκρινε τελικά με 523 ψήφους «υπέρ», 85 «κατά» και 3 αποχές τη συμφωνία για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF (αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και τη δημιουργία «προληπτικών» πιστωτικών γραμμών). Η επικύρωση της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο αποτελεί το σημαντικότερο ευρωπαϊκό γεγονός της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση του ευρώ στην έκβαση της ψηφοφορίας ήταν περιορισμένη, όπως και αυτή του δείκτη Dax. Το ενιαίο νόμισμα περιόρισε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου στο 1,3630.

Πάντως, ολοένα και πληθαίνουν οι αμφιβολίες ως προς την λειτουργική χρησιμότητα του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF και την ικανότητά του να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση. Σύμφωνα με άρθρο των FT, αμφισβητείται η πραγματική κεφαλαιακή στήριξη του ταμείου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το 93% των ερωτηθέντων αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας, το 52% της Πορτογαλίας, ενώ το 72% εκτιμά ότι ένα τουλάχιστον κράτος-μέλος θα δει την έξοδό του από την Ευρωζώνη μέσα στην επόμενη 5ετία.

Παρ’ όλα αυτά και πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο Bundestag, το ευρώ βρέθηκε από τα πιο ευνοημένα νομίσματα της ημέρας διαπραγματευόμενο με άνοδο γύρω από την περιοχή του 1,3650 έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα έλαβε σημαντική ώθηση με τη συνδρομή και των θετικών στοιχείων από το μέτωπο της ανεργίας στη Γερμανία, φτάνοντας μέχρι το 1,3672.

Η πτώση της ανεργίας στο 6,9% και η μείωση των ανέργων κατά 26.000 έναντι εκτιμήσεων για 8.000 αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση των δύο Γερμανικών πριν από δύο δεκαετίες και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών που ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες και τις προσλήψεις. Η ενίσχυση του ευρώ πρόσφερε ώθηση και στην ισοτιμία GBPUSD αν και η άνοδος του ζεύγους εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθεί προς τα επίπεδα του 1,5700.

Πριν την ψηφοφορία η ισοτιμία EURJPY βρέθηκε να κερδίζει 0,8%. Νέο ημερήσιο υψηλό κατέγραψε η ισοτιμία USDJPY στα 76,70 μετά την έκβαση της ψηφοφορίας στη Γερμανία».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011, 15:40