Τα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης έγιναν το απόγευμα στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Για έναν θεσμό που καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης να μετεξελιχθεί σε κλαδική έκθεση και να αναδειχθεί η οικονομική διάσταση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης ως οικονομικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη και την εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακυκλώνει ετησίως 12.000 τόνους απορριμμάτων, εξοικονομώντας πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με την πορεία της ανακύκλωσης ανέφερε ότι έφθασε το 19,5% στο τέλος του 2017, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε η ανακύκλωση ρούχων, παπουτσιών και πιλοτικά η κομποστοποίηση στις λαϊκές αγορές.

Υπογράμμισε ότι «χρειάζεται κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων αλλά και η ενεργειακή αξιοποίηση για αυτό θα πρέπει επιτέλους να δοθούν λύσεις και να μην υπάρχουν θεσμικά κενά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναγκαία είναι η μαζική συμμέτοχη και ενεργοποίηση των πολιτών και όχι μόνο του δήμου», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εξήρε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων για την αύξηση της ανακύκλωσης.

Ο ίδιος, τόνισε επίσης τα τεράστια θεσμικά κενά για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και της διαχείρισης των αποβλήτων και συγκεκριμένα άφησε σαφείς αιχμές στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λέγοντας ότι έχει να επιδείξει «περισσότερο λόγια παρά ουσία και πράξεις για αυτό είμαστε πίσω ως χώρα».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες των δήμων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ Αλέξης Τσαξιρλής απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να επισκεφθούν το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης.

Πηγή: voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης