Η χθεσινή ημέρα δεν πρόσφερε σαφείς ενδείξεις κατεύθυνσης της αγοράς συναλλάγματος. Η σημερινή ξεκίνησε με την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Αυστραλίας για τα επιτόκια, τα οποία διατήρησε αμετάβλητα στο 4,25%, όπως αναμενόταν.

Το δολάριο Αυστραλίας βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων και είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί με τους επενδυτές να αρχίζουν να προεξοφλούν μια πολιτική περαιτέρω στήριξης από την κεντρική τράπεζα. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η επέκταση της κρίσης της Ευρωζώνης λαμβάνονται υπόψη από ολοένα και περισσότερους επενδυτές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες πιέσεις στο δολάριο Αυστραλίας, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δολάριο Αυστραλίας έχει επωφεληθεί τα τελευταία χρόνια από τις ροές κεφαλαίων έχοντας σκαρφαλώσει το 2011 στο 1,1000 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Από εδώ και στο εξής υπάρχουν ενδείξεις διαμόρφωσης σημαντικής κορυφής με το AUD να εκτίθεται σε νέα πτώση προς την ισότητα μεσοπρόθεσμα. Ζεύγη όπως το EUR/AUD αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη μετά τη δομική αντιστροφή στο AUD με την ισοτιμία να διαμορφώνει σημαντική βάση στο 1,2000 έχοντας ακολουθήσει «βουτιά» το 2008 από το 2,1000.

Τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της RBA είναι ότι η κεντρική τράπεζα κλίνει προς μια ακόμα πιο χαλαρή νομισματική πολιτική με ορατή την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάιο, αν τα στοιχεία πληθωρισμού συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται. Το διοικητικό συμβούλιο επισήμανε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο και ότι θα χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές.

Οι αναλυτές συνεχίζουν να παρατηρούν την πορεία της ισοτιμίας EUR/USD καθώς παραμένει «κλειδωμένη» σε συγκεκριμένο εύρος. Αν και οι βασικές ενδείξεις για το ζεύγος είναι πτωτικές, τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα είναι ανοδικά καθώς συνεχίζεται η διόρθωση εντός του 2012. Η τεχνική εικόνα του ζεύγους παρουσιάζει τον τεχνικό σχηματισμό ανοδικού τριγώνου στο ωριαίο/ημερήσιο γράφημα, το οποίο ανοίγει το δρόμο της διάσπασης πάνω από το 1,3400 και προς τα υψηλά του 2012 στο 1,3490 και σε υψηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα βάση μόνο μια διάσπαση κάτω από το 1,3250 απομακρύνει το ανοδικό outlook. Τα όποια κέρδη πάνω από το 1,3500 αναμένεται ότι θα σταματήσουν στον ΚΜΟ 200 ημερών, λίγο πριν το 1,3600. Επίσης, ένα από τα ζεύγη που παρακολουθούν με ενδιαφέρον είναι το EUR/CHF καθώς προσεγγίζει τη σύνδεση του 1,2000.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης