Υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για πωλήσεις καυσίμων από τις ταμειακές μηχανές, που ήδη υπάρχουν στα πρατήρια για τα λοιπά είδη που διαθέτουν στην κατανάλωση, τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Ωστόσο, η ομοσπονδία θέτει ως προϋπόθεση ότι δεν θα γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης, ώστε «να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βασική θέση της Ομοσπονδίας παραμένει υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, τα οποία όμως αφενός κοστίζουν και αφετέρου χρειάζεται χρόνος για να εγκατασταθούν.

Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει, πάντως, ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων.

Με την ίδια ανακοίνωση και με αφορμή ερωτήσεις βενζινοπωλών και καταναλωτών, η ΠΟΠΕΚ διευκρινίζει ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά μόνο στις βενζίνες (14,3 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ) και στο πετρέλαιο κίνησης (6 λεπτά ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ), και όχι στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλάζει φορολογική κλίμακα, χωρίς όμως να επιβαρύνεται ο καταναλωτής, καθώς την επιπλέον διαφορά θα την εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, δημιουργούν έντονα προβλήματα ρευστότητας, καθώς και για τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών να φορολογήσει τα αποθέματα της 9ης Φεβρουαρίου 2010, με τη διαφορά του Ε.Φ.Κ, τα οποία όμως πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με τον παλαιό μειωμένο Ε.Φ.Κ.

Εξάλλου, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει τον κίνδυνο η αύξηση του ΕΦΚ να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης βενζίνης, η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης, ενώ τονίζουν ότι «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η αύξηση του ΕΦΚ προαναγγέλθηκε μια εβδομάδα πριν γίνει και τοιουτοτρόπως δόθηκε το περιθώριο σε κάποιους να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με τους παλιούς φόρους και να τα πωλήσουν με αυξημένες τιμές, ασκώντας «νόμιμη κερδοσκοπία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης