Νέα μέτρα προσεχώς για να πέσει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009, 09:17
Νέα μέτρα προσεχώς για να πέσει το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010, επανέλαβε στους υπουργούς Οικονομίας του Eurogroup, ο Γιάννης Παπαθανασίου.

Η Ελλάδα επί του παρόντος έχει ένα σύμμαχο, καθώς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Κομισιόν εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις σε χώρες με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ύφεσης, με συνέπειες στο σύνολο της ευρωζώνης.

Τις ερχόμενες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει την Κομισιόν για τα μέτρα με τα οποία θα επιδιώξει να μειώσει στο 3,7% το έλλειμμα του ΑΕΠ για το 2009.

Το Ecofin έχει ζητήσει από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επιτήρησης, την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής το 2009 μέσω μόνιμων μέτρων περιορισμού των δημόσιων δαπανών και τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε «στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2010».

Ο Ισπανός επίτροπος είπε ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι υπουργοί της ζώνης του ευρώ δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες και ότι ο κ. Παπαθανασίου θα ενημερώσει τις ερχόμενες εβδομάδες το Συμβούλιο για τα μέτρα, βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009.

Ο επίτροπος υπενθύμισε την πρόβλεψη ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι το τρέχον έτος στο 5%. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο κ. Αλμούνια ανέφερε ότι τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% θα είναι περισσότερο διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πάντως, ο κ. Αλμούνια δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο λήψης των νέων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, ανάλογα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι, στις αρχές του φθινοπώρου ή σε δύο φάσεις.

Για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3,7% χρειάζονται έσοδα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η νέα αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή τέλους στα καρτοκινητά.

Επίσης, εξετάζεται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος, αλλά και νέο «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων το 2010.

Ecofin

Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα συζητηθούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, καθώς και οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Ecofin θα ενημερωθεί για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Επίσης, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει και τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου.

Προτείνεται ένα νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των κινδύνων που ελλοχεύουν στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Επίσης, θα συζητηθεί η έκθεση της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής για την πορεία εφαρμογής των εθνικών σχεδίων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η διεθνής χρηματοδότηση της κλιματολογικής αλλαγής και οι δυνατότητες βελτίωσης των διαδικασιών «ορθής διακυβέρνησης» στον φορολογικό τομέα.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009, 09:17