Βελτιώνεται η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, αν και με σχετικά αργό ρυθμό, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός δείκτης παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών διαμορφώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου στα 106,3 δις ευρώ ή στο 44,8% των συνολικών ανοιγμάτων. Η εσωτερική διάρθρωσή τους είναι 41,5% για το στεγαστικό, το 54,0% για το καταναλωτικό και το 44,6% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Στο τελευταίο ιδιαίτερα προβληματική είναι συμπεριφορά ελευθέρων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ακολουθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με αντίστοιχες επιδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται υψηλός ρυθμός αποκατάστασης που υπερβαίνει το ρυθμό αθέτησης. Η μείωση των ανοιγμάτων, που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις ήταν περιορισμένη. Καθοριστικό ρόλο στη συνολική μείωση διαδραμάτισαν οι διαγραφές, ιδιαίτερα στο επιχειρηματικό και το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

Διαφορετική εικόνα έχει για τις ελληνικές τράπεζες η Bank of America.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί μειώνοντας κατά 13% την τιμή στόχο για τις ελληνικές τράπεζες, οδεύουν προς μείωση των ΝΡΕs κατά € 7,7 δισ. συνολικά το 2017, σύμφωνα με τους στόχους. Στο α’ τρίμηνο τα NPLs αυξήθηκαν, αλλά τα ΝΡΕs όχι, και αυτό, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, δεν αποτελεί θετικό σημάδι, αφού οι τράπεζες αντιμετωπίζουν εκ νέου καθυστερήσεις στα εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης